Racspa

 

Komend weekend vormt het circuit van Spa-Francorchamps het kader van de laatste meeting van de Royal Automobile Club de Spa dit seizoen: het Racing Festival. En hoewel de herfst voorlopig meer op een nazomer lijkt, zou het wel eens kunnen dat de deelnemers van de verschillende competities heel diverse weersomstandigheden voorgeschoteld gaan krijgen, al is dat nu wel typisch aan de herfst.

 

De circuitmeetings van de RAC Spa hebben de wind in de zeilen! Op het einde van een seizoen 2023 dat dusver zeer sterk is geweest, met een uitzonderlijke Spa Euro Race in juni, loopt het ook voor het Racing Festival storm, met heel wat vaste gasten en enkele nieuwigheden.

 

Alles start met de Porsche Sprint Challenge Benelux, waarvan de finale van het seizoen 2023 volledig op vrijdag wordt afgewerkt, met op één dag: de vrije trainingen, de kwalificaties en de beide races van 30 minuten. Het wordt zonder meer een mooie strijd, met de verschillende Porsche 992 en 991 GT3 Cup, maar ook de diverse Cayman GT4. De algemene titel is een gevecht tussen Jaxon Verhoeven – in een Porsche van het Belgische Speedlover – en Alexander Goddijn.

 

Nog een nieuwe competitie op de affiche van het Racing Festival is de Mitjet 2 liter Nord Europe! Het gaat om de finale van deze competitie die zijn eerste seizoen beleeft. Aan het stuur van deze kleine, spectaculaire bolides, die maar liefst vier races van twintig minuten afwerken, zien we onder meer Grégory Servais, André en Guillaume Pazte, maar ook Arnaud en Axelle Blaise, de kinderen van Jean-Pierre Blaise. Ons land is dus goed vertegenwoordigd.

 

V-Max Racing Management is uiteraard ook present! Voor de diverse kampioenschappen is Spa de voorlaatste halte, met later in oktober, de finale in Assen. In de Supercar Challenge, delen de BMW M6 GT3 de lakens uit, maar de Bentley Continental GT3 zou zich in Francorchamps wel eens goed in zijn sas kunnen voelen. We zien ook landgenoten in de diverse klassen, zoals Jonas de Kimpe (VW Golf TCR), Bart van den Broeck en Chris Voet (Alpine A110), Tony Verhulst (Honda Civic TCR), Robin Dries en Samuel Hilgers (Renault Clio Cup), van den Broeck-Iserbyt (Renault Clio Cup) … Ook de BMW M2 Cup is van de partij in de Supercar Challenge, met een echte race in de race.

 

Ook de bolides van de Prototype Challenge doen het samen met de Funyo Sportproto Sprint Cup, waar de strijd om de titel een Frans-Amerikaanse aangelegenheid is!

 

Eens te meer delen de Mazda MX-5 Cup en de Ford Fiesta Sprint Cup het asfalt van Spa, en dat gedurende tweemaal 35 minuten. Dat wordt spektakel!

 

Last but not least is er de Caterham Cup, uit Frankrijk, met niet minder dan 50 afstammelingen van de Lotus Seven op de piste!

 

Met niet minder dan twaalf wedstrijden, van 20 tot 60 minuten, biedt het Racing Festival 2023 voor ieder wat wils en bovendien is de toegang tot het circuit van Spa-Francorchamps helemaal gratis en dat drie dagen lang…

 

Racspa