Racspa

 

 

De ‘Place des 3 Fers’ in het hartje van Bertrix ligt er gewoonlijk zeer kalm bij, maar gedurende de gehele dag groeide de intensiteit van de activiteiten er. Zo waren er de eerste handelingen bij de technische en administratieve controle, de interviews van de voornaamste deelnemers aan het Belgian Rally Championship en daarna de  Shakedown, tussen 18 en 21 uur. De eerste editie van de Rally of Bertrix is nu goed en wel onderweg. Het is nochtans pas op zaterdag om 17u30 dat de wagens voor een eerste keer over het startpodium zullen rijden…

 

Twee onderwerpen werden druk besproken deze vrijdag in Bertrix: het parcours van deze nieuwe manche van het BRC, dat onuitgegeven is voor iedereen, en het verdict van het nationale hof van beroep van de RACB Sport dat uitmaakte dat Cédric Cherain (Hyundai) nu definitief winnaar is van de TAC Rally, die enkele weken geleden werd gehouden in de regio Tielt.

 

“De beslissing is gevallen en ook al had deze wat vroeger genomen kunnen worden, uiteindelijk verandert het weinig binnen het kampioenschap”, legt Maxime Potty (Citroën) uit. “We staan hier aan de start met een dubbele doelstelling: het uittesten van bepaalde zaken in het licht van de Ypres Rally, maar ook het verhinderen dat onze directe tegenstanders punten pakken. We zullen er alles aan doen om daar een stokje voor te steken en we willen ondertussen ook een maximum aan plezier beleven!”

 

Door nog voor Bertrix enkele punten te recupereren in het klassement van het BRC, kan Cédric Cherain volop ambities koesteren… “Nog niets ligt in zijn definitieve plooi, maar het is wel duidelijk dat de opgave in de Rallye de Wallonie zwaar zal wegen in de eindafrekening”, legt de Luikenaar uit. “Hier wil ik alles in het werk stellen om op de klassementsproeven te winnen. We gaan onze passages tijdens de shakedown opvoeren om zeker aan de start te komen met een wagen die in topvorm is…”

 

In het kielzog van Potty en Cherain zouden er wel eens meerdere verrassingen kunnen opduiken. Denken we maar aan Jos Verstappen (Skoda), uiteraard, maar ook aan John Wartique (Citroën), de huidige nummer 4 in het kampioenschap. “Ik reed driemaal mee in de Legend Boucles @ Bastogne en dat betekent dat de wegen in deze regio mij niet onbekend zijn”, lacht John. “Aan de andere kant, vergeleken met bepaalde van mijn directe tegenstanders ontbreek het mij nog aan ervaring in de wagen. Maar het bilan van de eerste helft van het kampioenschap is goed, en ik word met een goede regelmaat steeds sterker…”

 

Onder de andere rijders die niet onopgemerkt zullen blijven tijdens deze 1ste Rally of Bertrix tellen we de voormalig wereldkampioen wielrennen Tom Boonen (Skoda): “Het is in het hartje van deze regio dat ik tijdens de Legend Boucles het rallyrijden heb ontdekt, en dat is amper een paar maanden geleden”, verduidelijkt Boonen. “En dat was de meest ongelooflijke ervaring van mijn gehele loopbaan in de autosport. Het is dankzij die proef dat ik hier sta, in het Belgische kampioenschap. Ik weet dat parcours heel natuurlijk en vloeiend zal zijn, ik kijk er al naar uit…”

 

Van zijn kant heeft de lokale held Laurent Mottet, hij woont op een boogscheut van de Place des 3 Fers, beslist om zich een pleziertje te gunnen en hij huurde bij het team van Sébastien Loeb Racing een brullende Peugeot 306 Maxi… “Een manche van het BRC die hier plaats vindt, in mijn eigen dorp, dat is iets uitzonderlijk”, vertelt een enthousiaste Mottet. “Ik reed in het verleden al eens met een 306 Maxi, maar dat was een ervaring van korte duur. Ik wilde het nog eens opnieuw doen, maar dan met top materiaal. Bij Sébastien Loeb Racing, had men een antwoord op mijn vraag en we kwamen tot een akkoord. Ik heb zelf kunnen vaststellen hoe professioneel dat team bezig is. Ik ga zoveel mogelijk passages maken tijden de Shakedown, kwestie van de wagen goed in de hand te hebben. Maar de doelstelling van dit weekend wordt toch om zoveel mogelijk plezier te beleven  en om zo ook alle partners te bedanken die erop stonden van de partij te zijn…”

 

De toon is gezet… Na de Shakedown van deze vrijdagavond zullen de deelnemers een deel van de zaterdag spenderen aan de verkenningen van deze 1ste Rally of Bertrix, vooraleer te vertrekken voor een eerste lus van drie klassementsproeven in het begin van de avond. Eens die zijn afgewerkt zullen we al de eerste tendenzen kunnen vaststellen…   

 

Foto’s : Letihon.be     

 

Racspa