Racspa

 

De Royal Automobile Club de Spa verzaagt nooit! De laatste jaren waren, mede door de gezondheidscrisis, niet makkelijk, maar de toekomst oogt beter dan ooit. Dat wordt bevestigd met een schitterende editie 2023 van de Spa Euro Race, een editie die dit weekend met een werkelijk uitzonderlijke affiche uitpakt, in de lijn van de prachtige traditie van de meeting. Er is geen twijfel mogelijk: we krijgen drie dagen autosport van de bovenste plank!

 

Vrije trainingen en kwalificaties tot 10u00 ’s avonds op vrijdag, nog enkele oefenritten zaterdagochtend, maar vooral tien races tot de klok van tienen op zaterdag en nog eens negen wedstrijden op zondag, het is duidelijk: de timing van de Spa Euro Race 2023 zit overvol!

 

“De Spa Euro Race is sinds de start in 1990 altijd een mix geweest van competities voor eenzitters en gesloten wagens, met jonge wolven en gentlemen drivers achter het stuur. Dat zal ook in 2023 het geval zijn”, klinkt het trots bij Pierre Delettre. “Samen met het circuit van Spa-Francorchamps, hebben we altijd oplossingen gezocht om het iedereen naar zijn of haar zin te maken. De Spa Euro Race 2023 wordt sowieso een grand cru en de fans zullen zeker heel het weekend lang kunnen genieten, zeker nu de weergoden ons prachtig zomerweer beloven.”

 

Als we het over eenzitters hebben, dan hebben we het dit weekend over de Britse Formule 3 of GB3 en het Franse F4-kampioenschap. Daarmee blijft de Spa Euro Race trouw aan de traditie om jong talent op Spa te laten racen. Zo zijn er heel wat voormalige en huidige F1-rijders de laatste 30 jaar de revue gepasseerd. En ook dit weekend zouden de F1-rijders van morgen wel eens actief kunnen zijn. Na Oulton Park en Silverstone, leidt de Brit Joseph Loake in de Britse competitie en hij wil in Spa in de GB3 bevestigen, terwijl in de Franse F4, Enzo Peugeot zal moeten opletten voor Yani Stevenheydens, die in de kleuren van het RACB National Team op eigen bodem zal willen schitteren.

 

Een andere prestigieuze internationale competitie is de Alpine Elf Europa Cup. Na Nogaro en Magny-Cours, leidt Enzo Geraci de dans, maar een andere jonge Belg, Lorens Lecertua, won de eerste race van het seizoen en wil zeker in Spa schitteren.

 

Een trouwe gast van de meetings van de RAC Spa is zonder meer de Supercar Challenge, met de GT & Prototype Challenge. Dit jaar zien we onder meer diverse BMW M6 GT3, Bentley Continental GT3 en Ferrari 488 GT3, naast een handvol Radical SR3, Audi RS 3, Hyundai i30 N, Volkswagen Golf GTi en Honda Civic TCR, en uiteraard heel wat verschillende BMW-modellen. Twee races van 60 minuten staan op het programma.

 

Het Belcar Endurance Championship is ook weer van de partij en het nationale kampioenschap knoopt weer aan bij een oude traditie, die van de avondrace op zaterdag. Ditmaal is er het een van drie uur, tussen 18u49 en 21u49. De Lamborghini Totaalplan Racing won de opener van het seizoen, voor de PK Carsport Audi GT2, maar de diverse Porsche 992 GT3 Cup zijn uit op revanche. En dat bij het vallen van de nacht…

 

Net als vorig jaar zullen de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup en de Mazda MX-5 Cup de piste delen, ditmaal zelfs met de deelnemers van de MINI Racer Spain. De Lotus Cup Europe doet het met de vele Evora GT4, Exige V6 Cup R, 2-Eleven en Elise Cup, de Caterham Graduates zullen maar met… 75 zijn, wat het beste belooft voor het weekend. De Modified Ford Series doet het dan weer met diverse Sierra en Sapphire RS Cosworth, Focus Turbo, Fiesta ST, Escort Mk1, Mk2 (zelfs een Zakspeed !) en zelfs Mk3, Cortina GT…

 

U hebt het begrepen: er valt dit weekend heel wat te beleven in de Belgische Ardennen, met een gratis toegang tot het circuit en de nieuwe tribunes, terwijl voor de paddock een inkom van amper vijf euro gevraagd wordt.

 

See you in Spa !       

 

Foto’s: Letihon.be

 

Racspa