Racspa

 

Met de officiële bekendmaking van de verschillende klassementen van de Legend Boucles @ Bastogne is dinsdagavond een einde gekomen aan de editie 2023 van het vlaggenschip van de Royal Automobile Club de Spa. Vermeldenswaard is dat de organisator zeer weinig betwistingen van het oorspronkelijke resultaat heeft ontvangen. Dat betekent dat de tijd is gekomen om de balans op te maken van deze editie, een editie die op heel veel aandacht heeft kunnen rekenen... 


Allereerst wil ik u eraan herinneren dat de Legend Boucles @ Bastogne een evenement is dat moeilijk in een hokje te stoppen valt”, vertelt Pierre Delettre, de organisator van het evenement. “Soms vraag ik me af waarom we de dingen zo ingewikkeld maken door zo'n evenement op poten te willen zetten. Die twijfels gaan echter in rook op door de glimlach en de vele berichten van de deelnemers! Vanuit sportief oogpunt toonde deze editie, gekenmerkt door moeilijke weersomstandigheden, eens te meer het extreme karakter van de Legend Boucles, als topwedstrijd voor oudere rallywagens. De favorieten faalden, de outsiders kwamen opzetten, en ik wil Stefaan Stouf en Joris Erard persoonlijk feliciteren met deze tweede overwinning, twaalf jaar na de eerste in Spa! Het zijn allebei vaste waarden van de Legend Boucles die deze editie wonnen, waarbij ze optimaal van hun enorme ervaring gebruik maakten. Gefeliciteerd!


Nog element dat tot tevredenheid noopt: het publiek! “We zagen vrijdagavond een centrum van Bastogne dat enorm druk en gezellig was”, aldus nog Pierre Delettre. “Bovenal hebben we langs het volledige parcours gezien dat het publiek de aanwijzingen van de stewards en andere veiligheidsmensen respecteerde. Zoals Bruno Thiry, die de nulwagen bestuurde, meermaals bevestigde, was gedroegen de toeschouwers zich overal voorbeeldig. De auto's die voor de deelnemers passeerden, stopten soms om de toeschouwers te vragen zich beter te positioneren, en nooit gaf dit aanleiding tot ongepaste woorden of discussies. Nogmaals, bravo en bedankt! Door zo te handelen zal de rally de komende jaren een passie blijven voor de talloze fans...”


Tijdens een organisatie van het formaat van de Legend Boucles @ Bastogne zijn en blijven er altijd werkpunten en dat geldt ook voor de editie 2023. “Twee proeven, de tweede op zaterdag en de eerste op zondag, kenden behoorlijke vertragingen”, is Pierre Delettre zeer eerlijk. “Ik ga geen publiek proces voeren over het hoe en waarom, maar noteer alvast dat de RAC Spa zijn lessen trekt. Met het oog op de editie 2024 zal alles in het werk worden gesteld om dergelijke vertragingen tot een minimum te beperken of weg te werken. Wat betreft de prijsuitreiking op zondagmiddag moeten we hand in eigen boezem steken. Jammer genoeg zijn de meeste deelnemers niet een laatste maal over het podium kunnen rijden! Zoals iedereen merkte, was het podium dit jaar niet in de tent, maar erbuiten. Dat was een bewuste keuze om elk risico van uitlaatgassen in een gesloten ruimte te vermijden. Door de manier waarop we het podium hadden gepositioneerd, konden we geen parking voor het podium inrichten, waardoor de deelnemers die niet in de top-5 van hun categorie stonden, die laatste passage gemist hebben. We pleiten schuldig en we willen onze excuses aanbieden aan de betrokken teams. Ook hier wordt nu al nagedacht over een oplossing om ervoor te zorgen dat deze situatie zich in de toekomst niet meer voordoet.


Op het einde van deze mooie rit wil Pierre Delettre de aandacht vestigen op het geweldige werk dat door elk lid van de organisatie is verricht, ongeacht zijn of haar functie. “Bedankt allemaal! Perfectie is niet van deze wereld, maar de goede wil en het enthousiasme van iedereen maakten het opnieuw mogelijk om bergen werk te verzetten! Ik meen te mogen zeggen dat wij het vertrouwen van de verschillende autoriteiten niet beschaamd hebben en in dan heb ik het in het bijzonder over de stad Bastogne, waarvan het enthousiasme me werkelijk raakt. Deze editie van 2023 was die van de 'terugkeer', van het feest, van het publiek in het hart van de stad en van de auto's in wouden en over het algemeen hebben we de voorbije periode goed doorstaan!


Dat is het dan. Nu is het doek definitief gevallen over de Legend Boucles @ Bastogne 2023. De Royal Automobile Club de Spa gaat nu verder met de voorbereiding van de Balade van Legend Boucles Bastogne, open voor iedereen en gepland op zaterdag 6 mei, maar ook van de eerste editie van de Rally van Bertrix, een nieuwe wedstrijd binnen het Belgian Rally Championship, die op zaterdag 10 en zondag 11 juni plaatsvindt... dat wil zeggen, een week na een 'grote' Spa Euro Race op het Circuit de Spa-Francorchamps. Actie!  

 

Racspa