Racspa

 

Une image contenant texte, clipart

Description générée automatiquement

 

De nieuwe Nova en de BMW M6 GT3

bovenaan op zaterdag

 

De omstandigheden op zaterdag, de tweede dag van het Racing Festival, waren bijzonder afwisselend, met regen en af en toe zelfs een kleine opklaring boven het circuit van Spa-Francorchamps. Op het programma stonden vier wedstrijden in het kader van het Racing Festival 2022 en die wedstrijden verliepen eigenlijk behoorlijk rustig gezien de omstandigheden. Naast het traditioneel levendige Caterham-veld, stond de Supercar Challenge centraal...

Uiteindelijk streden de indrukwekkende bolides van de GT-klasse van de Supercar Challenge in dezelfde race als de auto's van de Supersport 1-, Supersport 2- en Sport-klasse, en ook de deelnemers aan de BMW M2 CS Racing Cup Benelux gingen in dit veld van 50 wagens van start. Het waren de BMW M6 GT3 die na een uur racen de top 3 voor hun rekening namen, met de Nederlander Bart Arendsen voor zijn landgenoten Max Jansen enerzijds en Ted Van Vliet en Bas Schouten anderzijds. Minder goed verliep de wedstrijd voor de Bentley Continental GT3 van Roger Grouwels, die door elektronica- en versnellingsbakproblemen diende op te geven. In Supersport 2 won de Hyundai i30 N TCR van De Borst en Van Oord, gevolgd in Supersport 1 door een uitstekende Laurens De Wit (Cupra TCR) en in de categorie Sport ging de zege naar de originele Zilhouette Sport met BMW Z4-look in de handen van Mark Jobst. 

In de BMW M2 CS Racing Cup Benelux won de jonge Nederlander en kersvers Duits kampioen in de specialiteit Maxime Oosten voor het Nederlandse duo Willem Meijer en Lorenzo Van Riet, terwijl Fred Caprasse, de beste Belg, de top 3 van de Dutch Belgian Super Star vervolledigde. In het Belgische klassement bleef de man uit de provincie Luxemburg Giovanni Scamardi en Sam Dejonghe voor. 

De Franse deelnemers aan de Funyo Endurance series waren in de meerderheid op de startgrid van de Prototype Challenge. Enkele ronden na de start kreeg de Deldiche Racing Norma M20FC van Luc De Cock en Sam Dejonghe te maken met vermogensverlies, waardoor we de wagen niet meer vooraan terugzagen. De andere bolide van het Deldiche Racing team, de nieuwe Nova PN02 van de Belg Thomas Piessens en de Roemeen Alex Cascatau, kende geen enkel probleem en behaalde een klinkende overwinning voor de Norma Racing Experience van de Luxemburgers Lea Mauer en Gary Hauser, die tot het einde toe weerstand bood aan de Ginetta-Nissan van de Duitser Max Aschoff. In de categorie Funyo won het Pegasus Racing-duo Meyer-Meyer voor Robin-Robin en Borlovan-Hachez. De overwinning in het Radical klassement was voor de Belg Martin Lucas. 

Andere winnaars op zaterdag waren Caterham-rijders Lewis Thompson, eerste in het Seven Championship UK, Harry Cook, winnaar van het 310R-kampioenschap en Domenique Mannsperger, die hetzelfde deed in de 270R. Dat alles gebeurde, zoals gewoonlijk, in zeer competitieve wedstrijden. 

De dag werd met twee kwalificatiesessies afgesloten, waarbij Ivan Bellarosa opnieuw de Speed Euroseries domineerde in zijn nieuwe Wolf GB08 Thunder. Toen de Mazda MX-5 Trophy en Ford Fiesta Sprint Cup-deelnemers de baan opgingen voor een laatste kwalificatiesessie van 20 minuten, kreeg het circuit van Francorchamps een zware stortbui te verwerken. Het resultaat was een handvol incidenten, twee rode vlaggen en poleposities voor Niels Langeveld in zijn Mazda en Tomas De Backer in zijn Ford. 

Dat goed gevulde veld, verdeeld over twee aparte startvelden, opent de zondagse festiviteiten om 9u10. Ook op het programma staan ook deel 2 van de Supercar Challenge en Prototype Challenge, twee sprints in de Speed Euroseries, twee nieuwe Caterham-races en natuurlijk Race 2 van de Mazda en Fiesta...  

 

Racspa