Racspa

 

Zon, spektakel en champagne!

 

De zon was dit weekend de eregast op het Circuit van Spa-Francorchamps tijdens de Spa Euro Race. In de auto’s werd het soms warm en met een geslaagde meeting op het mooiste circuit van de wereld heeft de Royal Automobile de Spa zijn kruissnelheid teruggevonden.

 

Het waren de deelnemers van de Mazda MX-5 Cup en Ford Fiesta Sprint Cup die zondag het vuur openden op het Circuit de Spa-Francorchamps. Een eerste sprint die chaotisch van start ging, want bij de eerste passage aan de Combes, raakten verschillende deelnemers betrokken bij een stevig incident waardoor de Fin Rajala, de Nederlander Van Soelen en de Belg Van Lil meteen aan de kant stonden. De rode vlag werd gezwaaid, maar enkele minuten later werd alweer een tweede start gegeven... voor een nieuwe neutralisatie nadat Wim Coekelbergs zijn auto langs de baan parkeerde! Met nog vijf minuten te gaan werd de tweede herstart gegeven en de Nederlander Marcel Dekker won de eindsprint in de Mazda MX-5, voor Toine Kreijne en de Poolse Antwerpenaar Filip Wojtovicz.  

 

Wat betrof de strijd bij de Fiesta-rijders was de eerste overwinning voor de Belg Tomas De Backer voor de Pool Aleksander Olejniczak en Kobe Pauwels. De twee Belgische junioren wonnen het zwart-geel-rode klassement voor de ervaren Philippe Huart. Echter na de race volgden er verschillende straffen, met name voor Tomas De Backer, waardoor de overwinning uiteindelijk naar Oleniczak ging, terwijl in het Belgische klassement het Huart was die tot winnaar werd uitgeroepen, voor De Backer en Pauwels!    

 

Er waren ook neutralisaties in de BMW Challenge, de Classic Masters en de Alfa Romeo Challenge, want zij reden samen in een evenement dat 61 minuten duurde. Het was uiteindelijk de BMW M4 GTR van de Nederlander Eric van den Munckhof die de indrukwekkende Duitse delegatie verraste, en won voor de zeer fraaie M3 GTR E46 van het duo Kuzdas-Duller en de M2 GTR van Kessel. André en Guillaume Patze eindigden als vijfde in hun BMW Z4 uit de 100 Series by BGDC. De Zwitser Mark Schnyder won met zijn Alfa 75 2.0 in de Alfa Romeo Challenge, in de Classic Masters was het de Duitser Philipp Mattersdorfer in zijn Opel Astra DTC die het pleit in zijn voordeel beslechte.

 

In het Belcar Endurance Championship beloofde de strijd tussen de PK Carsport Audi R8 LMS GT2, de beide Totaalplan Racing Lamborghini en de diverse Porsche van onder meer Belgium Racing, Russel Racing by NGT en Speedlover intens te worden. De PK Carsport Audi R8 LMS GT2 van Peter Guelinckx, Bert en Stienes Longin, die eerder dit seizoen de race in Zolder won, kwam aan het einde van de 125 minuten durende race als winnaar uit de bus, voor de Totaalplan Racing Lamborghini Huracan Super Trofeo van Cedric Wauters en Brent Verheyen en de Russel Racing by NGT Porsche 992 GT3 Cup van Jeffrey Van Hooydonk en Christoff Corten. De drie auto's werden gescheiden door iets meer dan 30 seconden bij het vallen van de vlag. De Tip Top Rent Racing Porsche Cayman GT4 van Arthur Peters en Benjamin De Cock won de GTB-klasse, terwijl de BMW M2 CS van Gary en Kenny Terclavers en Lars Zaenen in de TA klasse won en de BMW E46 van Ron Van de Water en Nico Vangeel in de TB-klasse als eerste over de meet kwam.

 

De tweede race van de Supercar Challenge was opnieuw spectaculair en de langere pitstop van de Deldiche Racing Norma M20FC van Thomas Piessens en Sam Dejonghe, als gevolg van de zege een dag eerder, verhinderde dat het Belgische duo opnieuw won. Zo finishten ze in het zog van de Ginetta-Nissan G58 van de Duitser Max Aschoff en de Norma M20FC van Brent Verheyen. Twee overwinning op rij waren er wel voor de BMW M6 GT3 van Bart Arendsen in GT en dat voor de Nissan GT-R GT3 van Roger Grouwels, terwijl de Belg Martin Lucas in de klasse voor de Radical won... en dat ondanks een lekke band!

 

Race 2 van de Mazda MX-5 Cup en de Ford Fiesta Sprint Cup begon met een crash van de jonge Kobe Pauwels in de dubbele linkse, wat leidde tot de onderbreking van de race. Nadat de jongeman voor controle naar het medisch centrum was gebracht, kon de race worden hervat. In de Mazda-klasse had Filip Wojtovicz het laatste woord tegen Sam Jongejan en Dominique Kraan uit Nederland, terwijl in de Fiesta-klasse Sen Roodenburg uit Nederland de eindzege pakte voor zijn landgenoot Senna Van Soelen en Alan Czyz uit Polen. In de Belgische competitie won Tomas De Backer voor Philippe Huart en de jonge Amerikaan Ellis Spiezia, wiens eerste race op Spa-Francorchamps...

 

De editie 2022 van de Spa Euro Race was een compleet succes. Het uitzonderlijke weer werd optimaal benut, terwijl de temperaturen redelijk bleven, althans buiten de wagens. De Royal Automobile Club de Spa nodigt nu alle circuitfans uit op het Racing Festival van 14 tot 16 oktober.

 

Foto’s: Letihon.be

 

www.racspa.be

 

 

Racspa