Racspa

 

Belgische zege in de Supercar Challenge

met Sam Dejonghe en Thomas Piessens!

 

De zon was alomtegenwoordig op de tweede dag van de Spa Euro Race op het Circuit van Spa-Francorchamps. Er stonden twee wedstrijden op het programma en na 60 minuten en één ronde in de Supercar Challenge, weerklonk de Brabançonne over de Ardennen…

 

De Norma M20FC van Deldiche Racing startte van op de polepositie en na een sterke openingsstint van Thomas Piessens, kon Sam Dejonghe de zaak beklinken voor de Ginetta-Nissan van de Duitser Max Aschoff en de tweede Belgische Norma van Ian Gepts. In de Divisie GT zagen we een mooi gevecht tussen de BMW M6 GT3 van Bart Arendsen en de Nissan GT-R GT3 van Roger Grouwels en deze wagens eindigden ook in die volgorde voor de Lamborghini Huracan Super Trofeo van Totaalplan Racing met Cedric Wouters en Brent Verheyen achter het stuur. De Belg Martin Lucas (Radical SR3) pakte ook een zege in de klasse, net als de Nederlanders De Borst en Gräper (Hyundai i30 N TCR Supersport 1), Jaydon Post (BMW M2 Supersport 2) en Bernard Blaak (Zilhouette Sport).

 

Voor de 180 uur durende wedstrijd NES 500 en BMW 328ti Cup stonden meer dan 65 wagens op de startgrid. En de BMW M4 GT4 namen het leeuwendeel van de strijd voor hun rekening. De Belg Koen De Wit was goed op weg om het indrukwekkende Duitse bataljon te verslaan, maar de laatste neutralisatie stelde de Beierse wagen van Michael Luther en Markus Schmickler in staat om terug te komen in het kielzog van de Belg om uiteindelijk te winnen. De Wit maakte zijn reputatie als de Iron Man van de Belgische autosport waar door de 3 uur durende race in zijn eentje te rijden! De overwinning van de Duitser Maik Kraske in de spannende BMW 318Ti Cup vóór zijn landgenoten Theo Oeverhaus en Luca Alpert enerzijds, en Carsten Seifert en Mika König anderzijds, mag niet onvermeld blijven. Vermeldenswaard is dat deze BMW E36 enkel de eerste twee uur van de race rijden en dat de NES 500-wagens het evenement dan alleen afsluiten.

 

In de Belcar Endurance Championship was zaterdag synoniem van de kwalificaties. De Lamborghini Huracan Super Trofeo van Totaalplan Racing met Cedric Wouters en Brent Verheyen, de winnaars van Magny Cours, starten zondag op polepositie voor de Audi R8 LMS GT2 van PK Carsport met Peter Guelinckx, Bert en Stienes Longin achter het stuur, terwijl de beste Porsche 911 GT3 Cup, het exemplaar was van Belgium Racing met Dylan Derdaele en Michael Cool.

 

De BMW Challenge-auto's domineerden de kwalificatie van hun klasse, waaraan ook de Classic Masters en de Alfa Romeo Challenge-deelnemers aan deelnamen. De polepositie ging naar de spectaculaire BMW M3 E46 GTR van Maurice en Hinrich Thormählen, die de modernere BMW M4 GTR van Eric van den Munckhof en de BMW M3 E46 GTR van Siegfried Kuzdas en Herwig Duller versloegen. De snelste Alfa Romeo was de 75 2.0 van de Zwitser Mark Schnyder.  

 

De kwalificatie voor de Ford Fiesta Sprint Cup en Mazda MX-5 Cup, die voor laat op de dag was gepland, verliep zonder incidenten, waarbij de snelste tijd in de Mazda-ranglijst ging naar de Nederlander Marcel Dekker voor zijn landgenoten Andras Kiraly en Sam Jongejan. De Belgisch-Nederlandse strijd in de Fiesta Sprint Cup draaide uit in het voordeel van twee deelnemers uit de Nederlandse competitie, met Senna Van Soelen voor de Pool Alan Czyz. In België pakte Kobe Pauwels de polepositie voor een andere veelbelovende jonge rijder, Thomas De Backer. De top 3 werd door de ervaren Philippe Huart vervolledigd.

 

Zondag is het tijd voor heel wat races, met de tweede race van de Supercar Challenge, maar ook de derde manche van het Belcar Endurance Championship 2022, twee sprints voor de Ford Fiesta Sprint Cup en de Mazda MX-5 Cup, en een race van 61 minuten voor de BMW Challenge, de Classic Masters en de Alfa Romeo Challenge. Er staat weer heel wat op het programma…   

 

Foto’s: Letihon.be

 

www.racspa.be

 

 

 

Racspa