Racspa

 

De eerste polemen… en de eerste winnaar

kennen we al!

 

Onder een heerlijke zomerzon startte vandaag, vrijdag, de Spa Euro Race 2022, de traditionele zomermeeting van de Royal Automobile Club de Spa. Het waren ideale omstandigheden voor de rijders, tijdens grotendeels de chronoritten, maar ook enkele kwalificaties en zelfs één race! We kennen de eerste winnaar van het weekend dus al!

 

De Lotus Cup Europe is er enkel op vrijdag, met een vrije sessie, een kwalificatie en een race van 50 minuten en dat met start om 15u10 onder aanvoering van de Hongaren Tamas Vizin (Exige V6 Cup R) en Bence Balogh (Evora GT4), de snelste mannen uit de kwalificatie. De Oost-Europese rijders streden gedurende de eerste 45 minuten van de wedstrijd, maar in de slotfase diende Bence Balogh de pitlane op te zoeken, omwille van een technisch euvel. Tamas Vizin zorgde alsnog voor de Hongaarse nationale hymne en dat voor de Belg Thierry Verhiest (Exige V6 Cup R), die een knappe inhaalrace reed en de Zweed Daniel Palma (Exige V6 Cup R). De zeges in de divisies waren voor Gyorgy Balogh (Evora GT4), Jean-Pierre Genoud-Prachex (2-Eleven GT4) en Jason McInulty (Elise Cup R).

 

Een ander hoogtepunt van de dag was de kwalificatie van de Supercar Challenge waarbij we vooraan twee Belgische Norma M20FC vonden, met enerzijds Thomas Piessens en Sam Dejonghe en Brent Verheyen en Ian Gepts anderzijds. De beide Proto CN gingen de Ginetta Nissan van Max Aschoff vooraf en de snelste GT, de spectaculaire BMW M6 GT3 van Bart Arendsen. Verder was er de achtste plek van de Nissan GT-R GT3 van Roger Grouwels en de snelste chrono voor een Belg in Supersport 1, met name Jonas de Kimpe, voor de Nederlandse Pricilla Speelman aan het stuur van een Volkswagen Golf GTi TCR.

 

Om 10u30 start zaterdag een heuse uithoudingsraces van drie uur, met name de DMV NES 500 en daar zien we de BMW M3 E46 GTR van een zekere Daniel Keilwitz vooraan, met Kuzdas en Duller, voor de Opel Astra TCR van Hammel-Nehls en de BMW M4 GT4 van Luther-Schmickler. Koen De Wit, onze landgenoot, zette de vijfde tijd neer tin een ander BMW M4 GT4.

 

Aan het eind van de dag gingen de ongeveer twintig deelnemers aan het Belcar Endurance Championship de baan op voor een vrije sessie van 45 minuten. Na de overwinningen van Audi en Lamborghini in het eerste deel van het seizoen, was het de Belgium Racing Porsche 992 GT3 Cup van Dylan Derdaele en Michael Cool die de snelste tijd neerzette, voor de snelste Lamborghini Huracan Super Trofeo van Totaalplan Racing, die van Cédric Wauters en Brent Verheyen. In GTB was de Tip Top Rent Racing by NGT Porsche Cayman GT4, bestuurd door Peters en De Cock, het snelst, terwijl de BMW M2 CS Racing van Junior Planckaert, Jurgen Van den Broeck en Andy Peelman het tempo bepaalde in de klasse TA, in TB gevolgd door de Raymakers-Convents-Convents in een BMW 325i E90.    

 

Vervolg van de debatten deze zaterdag met nieuwe vrije trainingen en kwalificatiesessies, maar ook Race 1 van de Supercar Challenge & Prototype Challenge (60' + 1 ronde) en dse uithoudingsrace van de NES 500 en de DMV BMW 318 Ti Cup (180'). Dit alles onder het toeziend ook van de zomerzon!

 

Foto's: Letihon.be

www.racspa.be

 

 

 

Racspa