Racspa

 

Het was warm in Francorchamps!

 

Het is de zomerse meeting bij uitstek en de Spa Euro Race kende een zeer warme derde dag op zondag in Francorchamps. Dat was niet makkelijker voor rijders, wat bleek uit de diverse schuivers in de verschillende races.

 

De jonge wolven van de Franse F4 startten de dag, met een omgekeerde top-10 van de eerste race als startgrid. Dat betekende dat de helden van de eerste race, onder meer de winnaar Isack Hadjar, de eer in de tweede race aan drie jonge Fransen moesten laten, met name Paul-Adrien Pallot, die voor het eerst in zijn carrière het podium op mocht en dat als winnaar in Spa! Hij was sneller dan Ugo Gazil en Gillian Henrion, en de Belg Sten Van der Henst werd weer vierde, dus hij viel weer net naast het podium. Ugo de Wilde en Benjamin Bailly, twee oudgedienden, mochten de bekers uitdelen…

 

De derde race zag een mooi duel tussen de man van het eiland Réunion, Reshad De Gerus, en Hadrien David, en De Gerus had het laatste woord, en dat tot grote vreugde van de lokale TV, France O, die zich speciaal voor de gelegenheid hadden verplaatst. De Amerikaan Nicky Hays werd derde en Isack Hadjar was beste Junior en Sten Van der Henst reed naar de top-10.

 

De derde een laatste race van het Radical Challenge Championship was weer een uithouding van 50 minuten, met een dominantie van de Belgische Zwitser Jérôme de Sadeleer tot het moment van een neutralisatie, net voor het opengaan van het pitwindow. De leider kwam een ronde later dan de concurrentie binnen en moest aan een remonte beginnen, die eindigde met een crash aan de Pif-Paf ! Dominic Jackson won zo zijn derde van het weekend, voor Jac Constable en John McLeod. Chris en Daniel Headlam wonnen het klassement Team voor de rijders die het met twee deden.

 

Na een korte kwalificatie, als gevolg van een reeks ‘rollen’ van de jonge Nathan Vanspringel, reden de deelnemers aan de Ford Fiesta Sprint Cup hun eerste race op zondag en ook daar liep het mis, met een reeks crashes aan de Eau Rouge en de Raidillon wat zelfs tot een rode vlag leidde. Ook de snelle poleman uit Nederland Rik Koen was erbij en de nieuwe start volgde achter de safetycar voor een race van 20 minuten. De jonge Nederlander Daan Pijl hield Colin Caresani af, terwijl bij de Belgen de zege naar Kenny Herremans ging, voor Dylan Derdaele en Philippe Huart. De zege bij de Juniors was voor Nathan Vanspringel die goed hersteld was van de crash, met een reservewagen van Team Floral. De tweede race was minder wild, met opnieuw de Nederlanders vooraan, met Laurens De Wit voor Daan Pijl en Liroy Stuart. David De Saeger was lang de snelste Belg, maar moest in laatste instantie een stevige Dylan Derdaele voorlaten, met Philippe Huart weer als derde. Alexander Borgmans werd eerste Junior, voor Gilles Vervisch, de broer van Fred Vervisch, de winnaar van de 24 Uur van de Nürburgring dit weekend!

 

In de Lotus Cup Europe, won de Hongaar Bence Balogh (Evora GT4) weet, voor Pieter Verlinde (Evora GT4) die een mooi debuut maakte. De Fransman Xavier Georges (Exige V6 Cup R) werd derde en Jean-Baptiste Loup won in de categorie 2-Eleven en Jean-Pierre Genoud-Prachex (2-Eleven) in Production.

 

De hoofdact van de dag was de Supercar Challenge en GT & Prototype Challenge, met een stevige eindspurt tussen Jean-Marc Ueberecken (Ginetta G57 Prime Racing) en Laurents Hörr (Norma M30 DKR Engineering) die in de laatste meters won! De Duitser Stephan Rupp en de

Fransman Vincent Capillaire (Ligier JS P3 T2 Racing) werden derde, voor de winnaar van gisteren, Max Aschoff (Ginetta G58 Edeka Aschoff Racing). In CN, werd het een Belgisch feestje, met Stienes Longin voor Tim Verbergt, alletwee in een Norma M20FC van Krafft Racing, en de Nedderlander Floris Dullaart (Porsche Cup) won in GT voor zijn landgenoot Max Weering (Lamborghini Super Trofeo) en de Belgen Pierre-Yves Paque en Grégory Paisse (Porsche Cup) !

 

De tweede race van de ACNN, was voor de Belg Jos Jansen (Porsche Cup), voor de Nederlanders Anton en Lars Poell (Porsche Cup) en Robert Sulma (Porsche Cayman GT4). In DTC2, won de sympathieke Charlotte Verkuijlen, in een BMW Compact.

 

Onder een prachtige zon werden 14 races afgewerkt in de uitgave 2019 van de Spa Euro Raceen meer info op de site www.racspa.be, of via FacebookTwitter en Instagram.

 

Photos libres de droits : Letihon.be

 

   

 

Racspa