Racspa

 

Neuville, Duval, de Mevius, Verreydt, Thiry, Munster, Van de Wauwer of Bouffier, allen klaar voor de Slag om de Ardennen!

 

De wegen liggen er besneeuwd bij in Bastogne en de deelnemers zijn ondertussen bezig aan de verkenningen van de eerste etappe van de Legend Boucles.

 

De 60ste editie van de wedstrijd kondigt zich bijzonder open en spannend aan. Niet alleen omwille van het weer dat nog even leek te aarzelen tussen sneeuw en regen, maar op de hoogtes in de Ardennen lijkt alles nu toch wit te worden.

 

Thierry Neuville kent zondag zijn opvolger, want hij rijdt met de kleine Corsa buiten klassement. De drievoudige vicewereldkampioen en zijn trouwe co Nicolas Gilsoul, zijn er dus bij voor het plezier en het spektakel, net als bijvoorbeeld Bruno Thiry die in de categorie Demo rijdt, een klasse met heel wat prachtige exemplaren van het mythische merk Subaru. We betreuren daar  het forfait van de ex-McRae WRC Subaru van de Brit Martyn Spurrell, die met motorschade niet uit zijn thuisland kon vertrekken.

 

In de categorie Legend zien we een tiental kandidaten op de zege. Beginnen doen we met de twee Porsche 911 Groep 4 van BMA met twee voormalige winnaars achter het stuur, Bernard Munster en Grégoire de Mevius. Marc Duez geeft  weer, na een moeilijke test, maar uitkijken is het wel naar de allrounder Fred Bouvy, de Fransman Alain Deveza, Félix-Marie Brasseur en de Duitser Andreas Gerst, alleen outsiders in een Porsche 911.

 

Wat Ford betreft, zien we uiteraard niemand minder dan de Franse WRC-rijder Bryan Bouffier het peloton aanvoeren en dat in een MKII BDA Groep A van Christophe Jacob. De nummer twee van de Ypres Rally van vorig jaar en de nummer acht van de voorbije Monte-Carlo – in een officiële Fiesta WRC – is mogelijk klaar voor zijn eerste zege in de Legend. Het verdict kennen we zondagnamiddag. Fred Caprasse droomt ook van een podium, net als de Britten Paul Griffiths en Tim Pearcey, mannen die we kennen uit de historische RAC Rally en dus zijn zij zeker goed op onverhard. We vinden ook toppers in de diverse MKI. Zo is er de oud-winnaar Stouf, die een schitterende krachtbron van BDA onder de motorkap heeft. De andere mannen in de diverse MKI doen het met een Pinto 8 kleppen, of goed 50 pk minder. In de winterse omstandigheden die we verwachten, mag dat echter geen probleem zijn voor François Duval (drievoudig winnaar), Renaud Verreydt (idem) en Xavier Bouche. Vermelden we nog de man uit de streek Geoffrey Leyon en de comeback van Gino Bux met een MKII 8S en een corijder zonder enige ervaring.

 

De Legend Boucles is meer dan een duel tussen Porsche en Ford, want we zien ook de Nissan 240 RS Groep B van Ghislain de Mevius, de Mazda RX7 Groep B van de voormalige Franse kampioen Jean-François Mourgues, de Opel Ascona A van Cédric Cherain en Romuald Thirion, de BMW 323i van Jean-Pierre Van de Wauwer en mogelijk in dit weer, de  Audi Quattro Groep B van de jonge Michael Lottefier.

 

We vinden de winnaar mogelijk toch wel in de voornoemde namen, maar kijken we nog even verder, onder meer naar Didier Monin na 18 jaar afwezigheid (205 GTI), Tim Van Parijs (VW Golf) en Guino Kenis (BMW 2002) of andere grote namen zoals Yves Matton (Datsun Violet), Eric Van de Poele (BMW 2002) en Guy Verhofstadt in de categorie Classic, met een voormalige fabriekswagen van Lada!

 

In de categorie Legend zal de Target Time quasi onmogelijk te behalen zijn, in Classic rijden ze nog steeds aan 60 km/u (in de sneeuw is dat geen makkelijke opgave), en in de nieuwe categorie Challenger doen een dertigtal deelnemers het aan een gemiddelde van 80 km/u.

 

Naargelang de laatste cijfers zouden er tussen 270 en 280 auto’s (het officiële cijfer kennen we straks na de diverse controles) om 7u40 aan de start moeten staan voor 12 proeven op zaterdag (2x6). Op zondag zijn er nog 7 proeven op onverhard en rond 14u00 is de eerste Classic weer in Bastogne.

 

We verwachten veel volk in de Legend Boucles dit jaar. Met de weersomstandigheden die winters lijken en veel politiecontroles, vragen we iedereen om voorzichtig te zijn, zowel op als naast de wegen!

 

Racspa