Racspa

 

KORTNIEUWS UIT BASTOGNE

Handtekeningensessie op vrijdag van 18u tot 19u

Vaak geïmiteerd, zelden geëvenaard De handtekeningsessie van de Legend is het eerste grote moment van de wedstrijd. Een populaire afspraak waar de fans hun idolen en de belangrijkste spelers en grote namen uit de rally kunnen ontmoeten. Een poster van 24 vedetten zal aan de supporters worden aangeboden die deze daarna kunnen laten handtekenen door alle rijders, met onbegrip van onze ambassadeurs op de internationale scene Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul. Maar ook Bruno Thiry, François Duval, Grégoire de Mevius, Jean-Pierre Van de Wauwer, Renaud Verreydt, Bernard Munster, Yves Matton, Fred Bouvy, ze zullen er allemaal zijn, en dan mogen we nog onze Franse vedette Bryan Bouffier niet vergeten.

 

Parade in de stad met veel animatie

 

En volgend op de handtekeningensessie zullen de 300 wagens tussen 19u en 21u tentoongesteld worden in een immens…open wagenpark, gesitueerd op de belangrijkste verkeersader van Bastogne, te midden alle handelszaken, waarvan het grootste deel voor de gelegenheid zal geopend zijn. Meerder tienduizenden toeschouwers zullen de stad overspoelen. Een niet gering aantal animaties worden voorzien met onder andere drie verschillende muziekgroepen, maar ook animatie dankzij onze partners Toyo, Gulf, Inbev, J&Joy, VW Classic Club en Classic 21. Voldoende om een legendarische avond door te brengen in aan sfeer die 100% rally uitademt.

 

Twaalf oud-winnaars

 

Minstens twaalf voormalige laureaten van de Boucles (en misschien komt er nog wel iemand zich in laatste instantie op deze lijst zetten) zullen aan de start staan van deze editie 2018. Bij de rijders vernoemen we bijvoorbeeld drievoudig winnaars François Duval, Grégoire de Mevius en Renaud Verreydt, maar eveneens Bruno Thiry, Marc Duez, Jean-Pierre Van de Wauwer, Stefaan Stouf en uiteraard Thierry Neuville. Bij de copiloten zijn er al vier die al eens van de champagne konden proeven op dit evenement. Het gaat over Nicolas Gilsoul uiteraard, Jean-François Elst, Andrée Hansen en Joris Erard.

 

18% buitenlanders

 

Ondanks de concurrentie van de Monte-Carlo Historic Rally, die tegelijk loopt en de reden is dat we enkele Italiaanse, Spaanse en Franse teams moeten missen in de categorie Classic, kunnen we toch tellen op 56 buitenlandse teams. Dat betekent 18% van het deelnemersveld met 21 Franse, 17 Nederlandse, 7 Luxemburgse, 5 Britse, 4 Duitse en 2 Zwitserse equipes.

 

 

Herziene en verbeterde coëfficiënten

 

Eén van de grote nieuwigheden van deze editie is de opstart van een tussenliggende categorie Challenger (80 km/u) en de afschaffing van de jaarcoëfficiënten in de categorieën Legend en Challenger. Er zullen slechts drie corrigerende coëfficiënten zijn voor de bestraffingen op de punten: 0,95 voor wagens van voor 1961, 1,05 voor wagens van na 1981 en 1,1 voor vierwiel aangedreven wagens. Dat zou de debatten evenwichtig moeten maken, met name tussen de Escort en de Porsche, maar moet het terug toelaten aan wagens uit de jaren 80 om mee te dingen voor de overwinning, ook als het niet sneeuwt.

 

Vraag een programma... nu al vanaf vrijdagavond!

 

Op algemene vraag zal het programma al verkocht worden vanaf de vrijdagavond in het centrum van Bastogne, in de centrale tent, aan de Gulf Vintage bestelwagen op het McAuliffe plein maar ook in de straten gedurende de parade, aan het Total tankstation (op de weg van Marche naar Bastogne) en ook nog op de Place de l'Abbatiale in Saint-Hubert.

Het programma telt 72 bladzijden in kleur en is onmisbaar voor het volgen van de rally. Binnenin alle kaarten (algemeen en ook per proef), het tijdsschema van de vier categorieën, de genummerde deelnemerslijst maar ook de toeschouwersgids, de spektakelpunten, de locatie van de drankstandjes plus een poster van Thierry Neuville en ruimte voor de handtekeningen van 24 vedetten die op de affiche staan. Het programma wordt verkocht aan 10 euro en het is de enige bijdrage die aan het publiek wordt gevraagd. De toegang tot de proeven is, zoals steeds, gratis.

Net als in de voorgaande jaren zal het programma ook beschikbaar zijn op zaterdag vanaf 7u00 in de ochtend op verschillende strategische plaatsen waarvan u bijgevoegd een lijst krijgt.

 

Sneeuwbanden voor iedereen

 

Wat ook de weersomstandigheden zullen zijn, alle deelnemers (met uitzondering van de categorie Demo, die vrije keuze hebben) dienen sneeuwbanden te gebruiken die verkrijgbaar zijn in de handel. Dit om de kosten te beperken en het voordeel af te zwakken dat de krachtigere wagens hebben. Het is een garantie tot spektakel. Maar wel opgepast voor het verhoogde risico op lekke banden als er zondag op onverhard wordt gereden.

 

De nota’s van Eddy voor een ganse dag in het geheim

 

De zes proeven van zaterdag kunnen worden verkend (enkel maar op vrijdag, de dag voor de wedstrijd), de zeven woudetappes van de zondag blijven echter geheim en verkenningen zijn formeel en totaal verboden. Overtreders zullen bestraft worden, boetes krijgen of zelfs buiten koers worden gezet. Voor deze proeven kunnen de teams in de Demo, Legend, Challenger en Classic enkel maar de on-board camera’s bekijken. Enkel de deelnemers van de eerste drie categorieën zullen beschikken over identieke nota’s, die allemaal werden opgemaakt door de ervaren Eddy Chevaillier. Buiten het roadbook, zullen ook de kaarten van de proeven en pijlen genre “RAC” de belangrijkste richtingsveranderingen aanduiden.
 

 

Technische controle op donderdag

 

De technische controle van de 300 voertuigen begint op donderdagochtend voor de regionale deelnemers en de rijders in de categorie Legend en Challenger kunnen het parcours verkennen vanaf vrijdag. Nog even herhalen dat verkenningen niet zijn toegelaten voor de categorie Classic, zodat die wel de vrijheid hebben om hun technische controles op vrijdag te laten uitvoeren, waardoor ze ook doorheen de dag van de animaties kunnen genieten op de place McAuliffe.

 

Servicepark op de place Général Patton

 

Zoals in de afgelopen drie jaren zal het algemene servicepark gelegen zijn op de place Général Patton, op ongeveer 200 meter van de place McAuliffe. De belangrijkste favorieten hebben daar ook hun regroup. De andere deelnemers zien elkaar op de rijksweg in de richting van Luxemburg, vanaf het ronde punt aan het Q8 benzinestation.

 

Kindertekeningen in de uitstalramen

 

In de 1ste, 2de en 3de leerjaren van de basisscholen in de regio wordt een grote tekenwedstrijd georganiseerd. De mooiste tekeningen zullen worden opgehangen in de uitstalramen van de lokale handelszaken en de auteurs zullen enkele sympathieke geschenkjes krijgen.

 

Ook een app voor het publiek

 

Voor de allereerste keer zal er voor de toeschouwers een applicatie zijn voor mobiele media op Apple en Android. Daarop kunnen ze alle klassementen rechtstreeks volgen, de diverse nieuwsberichten van de wedstrijdleiding maar je kan er ook 7FM, de rally radio, als livestream kunnen beluisteren.

 

 

7FM, rally radio met de speaker van Standard Luik!

 

Voor het vierde jaar op rij al, zal 7FM kosten noch moeite sparen om het evenement in de ether te brengen vanaf de studio op de place McAuliffe, en met live uitzendingen vanaf vrijdag. Met meer dan 48 uren aan live uitzendingen, zal de antenne enkel en alleen voorbehouden zijn voor commentaren, interviews en klassementen van de wedstrijd, met zelfs reporters aan de finish van de RT’s en het servicepark of de regroup, zoals in de goede, oude tijd. En achter de micro zal de animatie zal verzorgd worden door de beroemde Jacques Massart, die gewoonlijk het publiek in het stadion van Standard Luik aanspoort! Om alles te volgen gedurende de wedstrijd kan iedereen afstemmen op 96.2 FM voor de regio van Vielsam-Gouvy-Saint Vith-Reuland en op 89,1 FM voor de streek rond Bastogne en het noorden van het Groot-Hertogdom. Dankzij enkele nieuwe zenders zal het mogelijk zijn om de rally radio te ontvangen langs de proeven op alle RT’s.

 

Dit zijn de verschillende frequenties:

 

-96.2 FM > Eifel, Vielsalm, Gouvy, Houffalize

- 89.1 FM > Pays de Bastogne, Houffalize, Bertogne

- 100.7 FM > Stoumont, Basse-Bodeux

- 89.6 FM > Saint-Hubert (Oost), Tenneville, Sainte-Ode

- 99.8 FM > Libin, Saint-Hubert (West)

- 107.4 FM > Vaux-sur-Sûre, Sainte-Ode (in samenwerking met Studio S)

 

Vergeet www.7fm.be ook niet, de app van 7FM (Apple en Android) en de FB-pagina.

 

Racspa