Racspa

 

 

Voorwoord van Pierre Delettre

“Nog een droom voor mijn 30ste Boucles”

De 59ste editie van de Boucles, de 12de al in de versie Legend, is mijn dertigste sinds ik in 1984 de fakkel van mijn overleden vader Alphonse overnam. Dat is al heel wat. Ik was amper 23 toen ik me aan het hoofd bevond van de Boucles de Spa in 1987, na een korte interim-periode van mijn broer. In 2005 volgde er een korte pauze, waarna we voor de historische wagens opteerden.

 

Als ik vandaag in de achteruitkijkspiegel kijk, betreur ik in geen geval de keuze die ik toen gemaakt heb. Ook sta ik achter de keuze om van Spa naar Bastenaken te verhuizen, want voor mij is rally steeds een stukje ontdekken. Dit jaar is mijn oude vriend Jean Caro er opnieuw in geslaagd om ongerepte delen van ons land te ontdekken. In onze nieuwe thuisbasis, de provincie Luxemburg, doen we het op een parcours dat voor zeventig procent verschilt van het parcours uit 2016. Bovendien hebben we nog een oude droom gerealiseerd: nadat we een volledige dag op onverhard ingevoerd hebben, gaan we de driehonderd deelnemers nu verrassen met een proef van 37 kilometer in de wouden. Ik had nooit durven dromen dat het mogelijk zou zijn in België. Het is duidelijk dat wij de mooiste rally van het land hebben. De Legend is echt iets speciaal. Het evenement maakt geen deel uit van het Belgische kampioenschap, het behoort niet tot de provinciale proeven, en het is niet echt een historisch event. Het is, zoals ik al zei, iets apart. Iedereen die deelneemt is daar trots op en zeker met de komst dit jaar van Thierry Neuville, onze ambassadeur in WRC. Neuville-Duval, dromen van een mooiere affiche was niet mogelijk.

We hebben nu onze kruissnelheid bereikt in Bastogne, een stad die ons warm onthaalt. We hebben het programma en de regels verder verfijnd, met onder meer een trackingsysteem, dat het mogelijk maakt om de wagens live te volgen zoals in het WK rally. Ook is er de Target Time waardoor op het einde van de RT er geen wagens meer staan te wachten om de finish te overschrijden, zeker als er geen sneeuw ligt. Bovendien houdt de Legend zijn sportieve filosofie, met gewone winterbanden, een jaarcoëfficiënt en de stempelcontroles in de proeven.

We zijn ook heel blij vast te stellen dat de geleverde inspanningen voor de categorie Classic hun vruchten afwerpen, met als… kers op de taart een nieuw recordaantal deelnemers.

We hebben dus weer een zeer mooi deelnemersveld, zoals qua kwaliteit als kwantiteit en dat voor mijn dertigste uitgave. Ik nodig u dan ook uit om samen deze mooie editie alle eer aan te doen en dat in alle veiligheid. Er zal zeker weer veel volk zijn voor deze eerste autosportproef op Belgische bodem en dus is het zeer belangrijk dat de toeschouwers de regels volgen en luisteren naar de commissarissen. Vergeet niet wat er tijdens de Monte-Carlo gebeurd is. Zelfs de beste rijders van de wereld kunnen een fout maken en dus is het belangrijk post te vatten op een veilige plek. Ik hoop dat de fans van Thierry, François, Bruno, Jean-Pierre, Patrick en alle anderen dan ook hun verantwoordelijkheid zullen nemen.”

 

Racspa