Racspa

 

Bastenaaks kortnieuws

De handtekeningensessie op vrijdag om 18.00u

Het is een traditie geworden die noch de toeschouwers, noch de rijders willen missen. Op vrijdag om 18.00u wordt het neusje van de zalm van de Legend Boucles iets minder dan een uur lang verenigd in de grote tent aan het McAuliffe-plein. Een heuse mensenzee zal er aanwezig zijn voor de handtekeningensessie, maar het is eveneens een gelegenheid om foto’s of andere selfies te nemen die de sociale media zullen overrompelen.

 

Parade in de stad op vrijdag vanaf 19.00u

Na het succes van de editie 2016 is er opnieuw gekozen voor een unieke en verplichte (de afwezigen worden bestraft) tentoonstelling van alle wagens in de winkelstraat die grenst aan de grote tent op het McAuliffe-plein. Het is een uitgelezen kans om alle auto’s te bewonderen en de rijders te benaderen in een immens park dat niet gesloten zal zijn, maar tussen 19.00u en 21.00u de deuren opent voor het grote publiek.

 

Dertien voormalige winnaars aan de start

De optelsom van alle rijders en corijders levert dertien voormalige winnaars van de Boucles op die de start zullen nemen van de editie 2016, de 58ste van de Boucles en de 11de al in Legend.

De meest ervaren is natuurlijk Patrick Snijers, achtmaal winnaar tussen 1981 en 2009. Naast hem zien we enkele drievoudige winnaars als François Duval (2013, 2014 en 2015), en Renaud Verreydt (1992, 1997, 2000). Sinds vorig jaar staat de teller van Bernard Munster op twee successen. Daarnaast zijn er tot slot winnaars als Marc Timmers (2006), Bruno Thiry (2010) en Jean-Pierre Van de Wauwer (2012). Daar kunnen we nog zes corijders aan toevoegen, met Denis Giraudet (1994), Jean-François Elst als teamgenoot van Verreydt in 2000, Eric Marnette (2012), Nicolas Gilsoul (2010), Anthony Bourdeaud’hui (2013, 2014 en 2015), maar ook Andrée Hansen (2016).

24% buitenlanders

Met 73 buitenlandse teams, ofwel 24 procent van het peloton, blijft de Legend Boucles meer dan ooit een internationale wedstrijd. Tien buitenlandse nationaliteiten worden vertegenwoordigd met een merendeel aan Fransen (24), zeventien Nederlanders, veertien Luxemburgers, zeven Britten, vier Italianen, drie Duitsers, een Zwitser, een Spanjaard, een Litouwers en een Est.

Henrard en zijn nieuwe Dunbee in Demo

De categorie Demo kent jammer genoeg niet het verhoopte succes en ontvangt dit jaar geen Groep B aan de start, maar toch zal er de nodige aandacht zijn voor de Mitsubishi Lancer Groep A van Laurent Le Millin, de Subaru Impreza 555 van Alain Deveza en vooral de nieuwe Buggy Dunbee van Stéphane Henrard. Op een gegeven moment wordt ook de nieuwe Pick-Up Ssanyoong voor de rallycross tentoongesteld aan de grote tent.

                                           

 

Radio Rally 7FM rechtstreeks vanop het McAuliffe-plein

Na het succes van de twee voorbije jaren kiest Rally 7FM opnieuw voor een integrale verslaggeving van ons evenement, met een tijdelijke studio die drie dagen lang wordt opgezet op het McAuliffe-plein. Het resultaat is 48 uur rechtstreekse commentaren, interviews en de stand van zaken in de wedstrijd, met zelfs enkele reporters die aan de aankomst staan van de RT’s, in het assistentiepark of bij de hergroepering, net als in de gouden jaren. Christian Lahaye zal zijn ervaring laten spreken om alles aan elkaar te praten. Om niets te missen van de Boucles moet u dus afstemmen op 96.2 voor de regio Vielsam-Gouvy-Sankt Vith-Reuland en op 89.1 FM voor de Pays de Bastogne en het noorden van het Groothertogdom. Voor het eerst zal het ook mogelijk zijn om de ‘radio rally’ te beluisteren op de proeven zelf.

Dit zijn de verschillende frequenties:

Trois-Ponts/Stoumont: 93.4 Mhz

Vielsalm/Gouvy/zuidelijke Duitstalige regio: 96.2 Mhz

Pays de Bastogne (vijf gemeentes)/noorden Groothertogdom Luxemburg: 89.1 Mhz

Bertogne/Houffalize/Tenneville/Sainte-Ode: 96.2 Mhz of 89.1 Mhz

Saint-Hubert centrum/Sainte-Ode: 89.6 Mhz

Saint-Hubert westen/Libin noordoosten: 99.8 Mhz

Een proef rechtstreeks op TV Lux en de lokale zenders, streaming van RTBF

Zij die niet ter plaatse kunnen zijn, kunnen de eerste doortocht in een erg mooie proef, op zaterdag vanaf 14.35u, rechtstreeks volgen. Daarvoor moet u afstemmen op TV Lux of de beelden die door tien andere regionale zenders van de Franstalige gemeenschap (RTC Liège, Télévesdre, Brutélé…) worden overgenomen, maar er is ook een streaming op de site van Moniteur de l’Automobile, de RTBF en de RAC Spa.

Verkenningen verboden op onverhard, dezelfde nota’s voor iedereen

De verkenningsritten voor de twaalf RT’s (waarvan zes verschillende) van zaterdag blijven officieel toegelaten, maar enkel op vrijdag 17 februari en voor de deelnemers in Legend. De zes RT’s op onverhard van zondag blijven geheim. Er worden dit jaar vrij radicale maatregelen genomen om eventuele valsspelers op heterdaad te betrappen. Uiteraard worden die hier niet uit de doeken gedaan, maar de zwartrijders,  klein of groot, nemen dit jaar erg grote risico’s om uitgesloten te worden nog voor de start van de wedstrijd. Iedereen is gewaarschuwd…

Sneeuwbanden, zelfs in het bos

Om de kosten te drukken mogen de banden niet meer behandeld worden. Zowel voor de deelnemers in Legend als in Classic worden enkel sneeuwbanden (winter) toegelaten uit een vooropgestelde lijst, zowel op asfalt als op onverhard. Nagels zijn uiteraard verboden.

 

 

Racspa