Racspa

 

Vraag het programmaboekje: een geheim en erg stevig parcours

 

Het is een traditie wat betreft de Legend, het parcours wordt om zeer uiteenlopende redenen vooraf niet bekend gemaakt. Zo wordt de overlast voor de omwonenden beperkt, terwijl verkenningen voor de proeven van zaterdag, enkel op vrijdag voor het evenement toegelaten zijn.

Er wordt uiteraard getracht om de deelnemers vooraf op het verkeerde been te zetten, terwijl controles, versperringen en andere ingrepen er zouden moeten voor zorgen dat de valsspelers geen kans krijgen. Het feit dat sommige deelnemers toch proberen het parcours te verkennen, strookt niet met de geest van sportiviteit van onze proef. Verkennen en nota’s maken is - op de vrijdag voor de proef na - verboden. Het resultaat van de  valsspelers is er dan ook één dat geen enkel respect verdient, zeker niet in een proef met historische wagens.

Zoals vorig jaar, zullen we op vrijdag de lijst van de proeven en timing bekend maken, net als de verkooppunten van het programma. Dat programma omvat maar liefst 80 bladzijden, met alle noodzakelijke informatie om de wedstrijd te volgen: de timing, de deelnemers, de nummers, maar ook de kaarten van de proeven, kaarten waarvan de kwaliteit nog maar eens verbeterd is. He programma is er voor de som van 10 euro en u vindt er ook een poster van de nieuwe Hyundai i20 Coupé van Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul, een poster van de Ford Escort van François Duval en een agenda van het Belgische autosportjaar 2017.

Wat kunnen we vandaag al over het parcours zeggen?

Op zaterdag gaan de deelnemers van start om 7u50, voor 12 proeven - 6 verschillende -, die goed zijn voor een totaal van 111 km tegen de chrono. Er zijn meerdere hergroeperingen, onder meer in het centrum van Saint-Hubert, aan het Euro Space Center, aan de watervallen van Coo, maar ook in Bastogne. Er is geen enkel deel van de Legend identiek aan dat van 2016. De eerste deelnemer wordt om 20u42 op de Place McAuliffe in Bastogne verwacht.

Op zondag zijn er 6 proeven in de wouden, volledig op onverhard, en dat voor de overgebleven deelnemers. Wie op zaterdag problemen kende, kan via Rally2 ook weer van start gaan. Op het menu staan 79,5 km met een start om 7u30.

“Goed 70% van de af te leggen proeven is nieuw, met een scherprechter op zondag van maar liefst 37,5 km, een proef waar we erg fier op zijn”, vertelt de man van het parcours, Jean Caro. “Het is de mooiste en langste KP van België, waar rijders en publiek hun hart zullen kunnen ophalen.

Tijdens de tweede etappe, houden de deelnemers halt in Bertrix, Saint Hubert en Bertogne alvorens in à Bastogne over het eindpodium te rijden, een podium dat is voorzien om 12u56 voor de eerste deelnemer in Classic. De deelnemers aan de Legend volgen goed 2,5 uur later, in functie uiteraard van het aantal deelnemers in Classic en Demo dat op zondag nog zal starten.

 

Racspa