Racspa

 

Geen bandenkwestie in de Legend Boucles…

 

Wat met de banden in ‘Classic’ ?

 

Nu de nationale competities hun verdict kennen, ligt de weg open voor de Legend Boucles @ Bastogne 2017! Zoals de traditie het wil, is de winterperiode voorbehouden aan grootste organisatie van de RAC Spa, met een editie 2017 die gewoonweg schitterend beloofd te worden… zoals u zal vaststellen in de komende weken! Verrassingen en nieuwigheden zullen zeker nog volgen…

 

De laatste tijd is er heel wat te doen geweest over welke banden in de Legend Boucles mogen gebruikt worden. Het antwoord is heel eenvoudig : of het nu om de ‘Legend’ of de ‘Classic’ gaat, de basisregel is eenvoudig: commerciële banden voor iedereen (met aanduiding en Europese homologatie), verbod op gesneden banden, spijkerbanden, kettingen en ‘racing’ banden.

 

Het doet is duidelijk, helder en dubbel: de kosten beperken en de sportieve kansen gelijkwaardig houden”, weet Pierre Delettre, organisator van het evenement. “Door competitiebanden toe te laten, zouden we de teams met een groot budget alleen maar nog meer voordeel geven en dat is niet het doel. De Legend Boucles @ Bastogne, dat is een unieke proef, niet te verwarren met een snelheidsrally. Trouwens dergelijke competitiebanden passen niet bij het parcours dat we op zondag, op onverhard aandoen. In de provincie Luxemburg hebben we prachtige speeltuin gevonden, een plek die we koesteren en willen bewaren. Dat houdt dus in dat we commerciële banden verplichten, die goedkoper zijn, en dat voor iedereen, al is het misschien wel zo dat ze iets minder spectaculair zijn dan competitiebanden omdat ze niet even sterk zijn. Nu, ik heb de beelden en foto’s van de editie 2016 gezien en had niet de indruk dat de rijders de voet op rem hadden. Het zijn onze spelregels en wie die filosofie niet respecteert, die is bij ons niet op zijn plaats.”

 

Voor de categorie ‘Legend’, zal er complex systeem geïnstalleerd worden voor het markeren van de banden, een systeem dat in grote internationale competities gebruikt wordt. De uitvoering ervan is in handen van professionele commissarissen. Ook dient er gekozen te worden wat betreft de banden uit een lijst van 14 toegelaten merken (voor de volledige lijst, zie het technische reglement op de site van het evenement www.racspa.be/2017/lb2017/). E hoe zit het nu voor de deelnemers aan de Classic?  

 

De regels zijn nagenoeg identiek als in de ‘Legend’... Zo is er geen markering en ook geldt de lijst van 14 merken niet. De deelnemers mogen alle commerciële banden gebruiken, met een homologatie E. Ook de beperkingen op vlak van kettingen, spijkers… blijven gelden.

 

Zo hierin is klaarheid geschapen en dus rest er enkel nog aanwezig zijn op 17, 18 en 19 februari op de Place McAuliffe in Bastogne. In de Legend Boucles liggen de banden immers aan banden!

 

Racspa