Racspa

 

Na een eerste veelbelovende dag op zaterdag, werden de deelnemers en de toeschouwers in zonnige omstandigheden ontvangen op het circuit van Spa-Francorchamps, om de laatste dag van dit Racing Festival 2016 te beleven.

De altijd spectaculaire leden van de Caterham Graduates begonnen de feestelijkheden om 10.20u. Dylan Stanley (n°152), winnaar op zaterdag, won opnieuw na een inhaalrace vanop de zesde plaats. De Brit deed beter dan de Fransman Cédric Bloch (n°188) en zijn landgenoot Lee Bristow. De drie kemphanen werden aan de meet gescheiden door minder dan een seconde! De zege in de categorie Mega Graduate was voor Decla Dolan (n°4), terwijl Edward Benson (n°120), David Webber (n°62) en Graeme Smith (n°99) respectievelijk hetzelfde deden in Super Graduate, Sigma Graduate en Classic Graduate.

De liefhebbers van Alfa Romeo en Fiat waren daarna aan zet. De eerste Italiaanse acte werd echter al na vijf ronden onderbroken door de rode vlag, na een crash van een van de deelnemers in Pouhon. Marco Graf (Alfa Romeo 75 V6) werd tot winnaar uitgeroepen, voor Cédric Richard (Alfa Romeo GT 2.0 TB) en René Hadorn (Alfasud Sprint 16V).

Richard nam in de namiddag revanche door de tweede race te winnen. Bij het optellen van beide wedstrijden was hij eveneens de winnaar, met 77 duizendsten van een seconde bonus op Marco Graf. René Hadorn stond opnieuw op het podium.

Een van de hoogtepunten van deze mooie dag was zonder meer de demonstratie van de Legend Boucles op het middaguur. Een veertigtal wagens die we in februari aan het werk zouden moeten zien in de streek van Bastenaken, verschenen op het circuit van Spa-Francorchamps voor enkele opwarmronden. Enkele deelnemers wouden zich zelfs ter plaatse inschrijven! Het was een gedroomde kans voor het merendeel van de rijders om kennis te maken met de legendarische Ardense omloop. Er was een leuke combinatie van verschillende bolides, van de Alfa Romeo GTV6 ex-Bruno Thiry tot de onvermijdelijke Porsche 911, maar daarnaast ook de BMW 2002, Triumph Dolomite, Saab 99, Volvo 142 of nog de charmante Citroën 2CV. Op uitnodiging van Pierre Delettre verzamelde iedereen nadien om het glas te heffen met het circuit als prachtig decor.

“Wat een geweldig idee!” riep Jean-Pierre Van de Wauwer uit, de man die net terug is van de Rally van Portugal. “Onze toekomstige Porsche 911 uit 1973 kon niet op tijd klaar zijn, maar ik wou toch present tekenen voor dit leuk initiatief”, onderlijnde dan weer Marc Timmers, een andere voormalig winnaar.

“Ik ben opgetogen met deze creatieve opwarming”, glimlachte Pierre Delettre, omringd door een groot deel van zijn staff. “De deelnemers hebben dit cadeau geapprecieerd. Men krijgt niet elke dag de kans om op Francorchamps te rijden. En gratis bovendien! Sommigen wouden zich nu al inschrijven voor de rally. Maar daarvoor is het wachten tot 1 november.”

Het is niet de laatste verrassing voor de editie 2017 van de Legend Boucles (18 en 19 februari), een meer dan veelbelovend evenement met opnieuw heel wat nieuwigheden.

De tweede race van de Deutscher Tourenwagen Cup werd onder hoogspanning betwist, aangezien voor de titel werd gestreden door Milenko Vukovic (Audi A3) en Heiko Hammel (Ford Fiesta ST). Die laatste moest het hoofd buigen na verwoede pogingen om de Audi in te halen. De derde plek was opnieuw voor Tomas Pekar (Renault Clio RS IV). De winnaars in Production 1 en 2 waren net als gisteren Ralf Glatzel (Ford Fiesta ST) en Pavel Lefterov (Volkswagen Scirocco).

De Supercar Challenge  beleefde eveneens zijn laatste hoofdstuk van het weekend, met een manche van negentig minuten. De Ligier LMP3 van Max Koebolt en Nigel Melker werd opnieuw tot winnaar gekroond. Maar zijn statuut van gastwagen maakte beide Nederlanders transparant in het klassement. Kosta Karanoglou en Oliver Campos Hull werden zo de winnaars op hun Mosler MT900 en mogen zich ook kampioen noemen in Super GT. Vervolgens kwamen de Ginetta-Nissan LMP3 van onze landgenoten Jean-Marc Ueberecken en Jean-Pierre Lequeux, beste Belgen van het weekend, en de Mosler MT900R van Berry van Elk. Nieuwe zege in GTB voor Yann Penlou (Porsche 997 Cup), voor Chris Mattheus en Ward Sluys (BMW M4 Silhouette). De broers van den Berg (BMW) waren ongenaakbaar in Supersport, terwijl Harold Wisselink (BMW M130i) weerstond aan de zwart-geel-rode tandem Voet-Van den Broeck (Peugeot RCZ) en Stephan Polderman (Renault Clio Cup IV) in Sport.

 

Racspa