Racspa

 

Het Racing Festival heeft een vaste plaats verworven op de kalender van het circuit van Spa-Francorchamps en vormt er een van de hoogtepunten van de herfst. De meeting georganiseerd door de Royal Automobile Club de Spa opende deze zaterdag de debatten. De bolides met de Biscione van de Scuderia Alfa Classico mochten de spits afbijten om 9.30u met hun eerste kwalificatiesessie, waarna de eerste races plaatsvonden in de namiddag, onder een bewolkte hemel maar zonder de minste regendruppel aan de horizon.

De Deutscher Tourenwagen Cup kreeg de eer om het bal te openen. We betreurden in laatste instantie het forfait van Cora Schumacher, ex-echtgenote van Ralf, maar de aanwezige toeschouwers werden getrakteerd op een titanenstrijd tussen de Zwitser Milenko Vokovic (Audi A3) en de Duitser Heiko Hammel (Ford Fiesta ST). Iets minder dan een seconde scheidde beide rijders aan de eindmeet. De Tsjech Tomas Pekar (Renault Clio RS IV) was de derde man op het podium. In Production 1 was er een autoritaire overwinning voor Ralf Glatzel (Ford Fiesta ST), terwijl de Rus Pavel Lefterov (Volkswagen Scirocco) eenzaam winnaar werd in Production 2.

De deelnemers aan de Supercar Challenge, die al aan het werk waren in de Ardennen tijdens de Spa Euro Race, namen het vervolgens een uur lang tegen elkaar op. De Ligier-Nissan JSP3, ingeschreven als gast en vertrokken vanop pole positie, nam in handen van Max Koebolt een slechte start, maar maakte die fout al snel weer goed in een duel met Henk Thuis (Puma RT). Nigel Melker maakte het werk perfect af en schonk het jonge Nederlandse duo een welverdiende zege. Een succes op de verjaardag van Koebolt, die erg gelukkig was met… een taart op het podium! Thuis nam de zilveren medaille mee naar huis en won in Super GT, voor de Volvo S60 Silhouette van Henry Zumbrink. De beste zwart-geel-rode prestatie werd genoteerd door de Ginetta-Nissan LMP3 Prime Racing van Jean-Pierre Lequeux en Jean-Marc Ueberecken, vijfde algemeen.

In GTB zegevierde de Porsche 997 GT3 Cup van de Fransman Yann Penlou, voor de BMW M4 Silhouette van de Belgische tandem Sluys-Mattheus en Meijer-Herber. Van den Maat-Schreurs (BMW M3 E46) namen in extremis de bovenhand in Supersport, terwijl onze landgenoten Chris Voet en Bart Van den Broeck (Peugeot RCZ) een nieuwe zege boekten in Sport, waarin de drie snelste wagens werden gescheiden door 1,6 seconden.

Spanning en spektakel waren onvermijdelijk in de eerste manche van de Caterham Graduates, die de dag afsloten onder een verrassend herfstzonnetje. Niet minder dan 65 exemplaren van de reïncarnatie van de mythische Lotus Seven verzamelden zich op de startgrid, en tijdens de eerste ronde viel er geen enkel incident te noteren! Een crash zonder erg voor Michael Downing op de top van de Raidillon zorgde ervoor dat de Safety Car moest uitrukken. Het indrukwekkende peloton werd gehergroepeerd, waarna Dylan Stanley (n°152) als winnaar uit de bus kwam tegenover Alex Gurr (n°198) en Zoltan Casbai (n°155). Luke Cooper (n°15) kaapte de zege weg in de klasse Mega Graduate, voor Toby Briant (n°101), winnaar in Super Graduate. In de klasse Sigma Graduate was het succes voor David Webber (n°62), terwijl Graeme Smith (n°99) zegevierde in Classic Graduate.

Zondag staan er nog vijf andere races op het programma, met de tweede manches van de Supercar Challenge, Caterham Graduates en Deustcher Tourenwagen Cup, maar ook de twee wedstrijden van de Scuderia Alfa Classico.

Zonder rond de middag natuurlijk de demo te vergeten van een veertigtal voormalige rallywagens die hebben deelgenomen aan de Legend Boucles, met bovenaan de affiche de Alfa GTV6 die in 2014 werd toevertrouwd aan Bruno Thiry, maar ook een Porsche 911 uit 1973 bestuurd door een voormalige winnaar en grote pechvogel van de meest recente editie in Bastenaken (de motor van zijn Ford gaf de geest voor de start), Marc Timmers. Een gemotoriseerd aperitief gevolgd door een ‘drink’, waar de organisatoren een tipje van de sluier zullen oplichten van de editie 2017 van de Legend Boucles, op 18 en 19 februari.

 

Racspa