Racspa

 

 

Mystery driver ... De comeback van Markko Martin 

 

Nu nieuws dat ons echt wel plezier doet. Ten eerste omdat de 40-jarige Est nog nooit eerder naar ons land kwam, maar ook omdat hij zijn comeback in de rallysport maakt, iets meer dan 10 jaar na het noodlottige ongeval, waarbij zijn corijder Michael Park in de RAC Rally 2005 het leven liet.

De meervoudige Estse kampioen startte voor het eerst in het WK in 1997 en Markko Martin was zeer lang een van de uitgesproken talenten van zijn land. Na een debuut voor Toyota, stapte hij al snel over naar de troepen van Malcolm Wilson die van hem een officieel rijder voor Ford maakte. Hij zou er meerdere jaren doorbrengen, alvorens naar Subaru over te stappen.

In 2003 en 2004, won Martin vijf manches van het WK, te weten Griekenland, Finland, Mexico, Corsica en Spanje. Hij maakte vervolgens een transfer naar Peugeot, om er met de 307 te rijden, een wagen waar hij zich moeilijk aan zou aanpassen. Hij behaalde desondanks een 18de podium in het WK, scoorde zijn 100ste snelste tijd in een KP, alvorens het noodlottige ongeval, waarin Michael Park het leven liet, zijn leven zou veranderen. Enkele weken later zal Markko aankondigen dat hij een punt achter zijn loopbaan in de rallysport zet. Hij reed in het totaal 86 WK-wedstrijden en eindigde 3de in het WK van 2004. In 2007 nam hij nog deel aan de Show Memorial Bettega, die hij met een Impreza WRC zou winnen, alvorens testrijder te worden voor Prodrive.

Markko is vandaag de manager van zijn jonge landgenoot Ott Tanak.

Ik heb aan geen enkele echte competitie meer deelgenomen in tien jaar en ik ben erg vereerd dat de organisator aan mij heeft gedacht”, aldus Markko. “Stéphane Prévot (hij won de Michael Beef Trophy die aan Michael Park is opgedragen) die ik kende van destijds, heeft niet echt moeten aandringen om mee te doen. Ik maak mijn comeback met een Ford Escort Groep 4 van MY Vintage en dat spreekt me enorm aan. Ik weet niet of ik voor de zege zal kunnen gaan, maar ik wil vooral het publiek niet ontgoochelen. En nog eens bedankt voor de uitnodiging.”

 

 

 

 

Racspa