Racspa

 

     

Interview van Pierre Delettre

 

Vorig jaar kondigde hij het aan bij de kennismaking met de regio van Bastenaken en hij hield woord: Pierre Delettre, de man achter de Boucles sinds 1987, zorgde voor een première in de Belgische rally, met name door een etappe toe te voegen die uitsluitend op onverhard wordt verreden. Het is een oude droom van de organisator van een van de meest populaire proeven op de weg van ons land.

“Alvorens uit te wijden over de schitterende editie van de Legend die er aankomt, zou ik even willen terugkomen op mijn verhuis van Spa naar Bastenaken. De rally is van hart veranderd, maar niet van geest. We werden afgelopen jaar als koningen ontvangen op de place McAuliffe en in de omstreken van Bastenaken. De burgemeester Benoît Lutgen en zijn zeer dynamisch team hebben alles gedaan om ons evenement van meet af aan te laten slagen. Onder meer het erg gesmaakte parcours was daar een onderdeel van. Ik had afgelopen jaar de indruk om me tien jaar terug in de tijd te bevinden, in 2006, op de vooravond van de eerste editie van de Legend. Heel wat mensen waren sceptisch en vertelden aan iedereen die het horen wilde, dat we een mal figuur zouden slaan. De schertsende opmerkingen bleven echter niet lang hangen en meer nog, enkele van de meest vurige verdedigers van Spa, die beweerden nooit in Bastenaken te zullen rijden, zijn er nu wel bij. Dat doet ons werkelijk plezier!”

De cijfers spreken voor zich, want er zijn 30% meer inschrijvingen dan bij de eerste visite aan de regio van Bastenaken. Dat geldt overigens voor alle categorieën, van Classic over Legend tot Demo, die laatste zullen overigens voor de eerste maal hetzelfde parcours als de Legend rijden. Zelfs de Dakar had begin dit jaar niet zoveel deelnemers.

“Het moet gezegd dat we voor dezelfde prijs een nog meer aantrekkelijke wedstrijd aanbieden, waarbij rekening werd gehouden met de opmerkingen van de debriefing na de editie 2015. We hebben evenveel kilometers, maar gespreid over twee dagen, zodat iedereen meer kan genieten van het evenement. We rijden niet meer zo laat op zaterdag en mikken ’s avonds op een goede ambiance in de tent en houden de prijsuitreiking zondagnamiddag.”

De grote ster van deze editie zal niet Duval noch Neuville zijn, en ook geen buitenlandse vedette. Neen, het is de zondagse passage op onverhard.

“Het is een première in ons land die heel wat oude gloriën er toe heeft aangezet om weer deel te nemen. Ik realiseer er een jongensdroom mee! Ik ben al 17 maal naar de RAC in het VK geweest, de eerste maal in 1981, en ik was destijds heel erg onder de indruk van de Groep B-wagens op de onverharde wegen. 30 jaar lang hebben we getracht meer dan één KP op onverhard te organiseren en vorig jaar hadden we er twee: Mandarine en Eglantine. Ditmaal, rijden we meer dan 50 kilometer in de wouden en dat is zesmaal de afstand van de Clémentine! We hebben overigens nog het een en ander in petto voor de toekomst. Rijders, corijders en publiek zullen zich amuseren. Iedereen is gelukkig met het nieuwe parcours.”

En Pierre sluit met een boutade af…

 

“Laat ons nu juist hopen dat we geen 30 centimeter sneeuw te verwerken krijgen tijdens het weekend en ons moeten afvragen waar de aarde is… hoe dan ook en afgezien van de weersomstandigheden, de Legend zal garant staan voor glijwerk en spektakel.” 

 

Racspa