Racspa

 

  

Verkenningen onmogelijk, maar nota's voor de dag op onverhard ! 

 

De tweede dag van de Legend Boucles - een wedstrijd die plaatsvindt tijdens het weekend van 20 en 21 februari – is een echte Belgische première. Nooit eerder werd zoveel rally gereden op onverharde wegen. 

Na de geslaagde verhuis naar Bastenaken, waar de animatie in de stad nog verbeterd wordt, hebben Pierre Delettre en zijn troepen dus nog ruimte voor innovatie.

“Na een eerste stevige etappe, wordt de tweede dag, in de wouden, een feest voor de liefhebbers van het betere glijwerk”, vertelt de organisator, zelf verrast door de prachtige geheimen van dit stukje van ons land. “Er staan zondag zes verschillende proeven op het menu en 75% van die proeven is onuitgegeven.”   

Ongezien en onverkend…

“De ervaring leert ons dat het zeer moeilijk is om in België een geheim te bewaren. Veel te veel mensen moeten vooraf de plannen inkijken omwille van de veiligheid. Zeker met de komst van het internet is een geheim bewaren zo goed als onmogelijk geworden”, weet de zoon van Alphonse. “Het zal hier echter niet makkelijk zijn om vals te spelen. Ten eerste liggen deze proeven op privé terreinen, die normaal niet open staan voor het verkeer, maar ook hebben de lokale overheden en de boswachters bomen dwars over het parcours gelegd om de valsspelers te verhinderen om te komen verkennen. Natuurlijk zullen er zijn die denken echt slim te zijn en toch te passeren, maar we gaan heel streng toekijken op dat soort praktijken. We vragen met aandrang om het verbod op verkenningen – op uitzondering van de deelnemers in Legend op vrijdag voor de wedstrijd – dan ook te respecteren.

Echter, voor de proeven van zondag, blijven alle verkenningen verboden en dat om de proeven zo goed mogelijk te houden.

“In tegenstelling tot vorig jaar, zullen de deelnemers, na de proeven op zaterdag, een boek met nota’s ontvangen van een Zweedse professional die dat soort werk kent. Het systeem dat gebruikt wordt, is dat van de hoek van de bochten in graden. Er is een handleiding bij in drie talen, Frans, Nederlands en Engels, die alle uitleg zal verschaffen die nodig is om het systeem te begrijpen. De rijders moeten dus niet blind de baan op. Naast de pijltjes, die we ook kennen uit de RAC, zullen er dus nota’s zijn voor iedereen, nota’s die echt gelijk voor iedereen zijn! Dat maakt dat de rijders zich niet kunnen laten verrassen.”

Dit zou sommige deelnemers moeten geruststellen.

Herinneren we er aan dat we er alles aan doen om de deelnemers die op zaterdag opgeven, zondag weer te laten vertrekken. We laten zelfs toe dat deelnemers zaterdag meteen opgeven om alleen zondag te rijden.

We hebben vragen in beide richtingen gehad”, weet Delettre. “Sommige mensen willen niet op onverhard rijden en andere willen enkel op onverhard rijden. Beide zijn dus mogelijk.” 

 

Het is dan ook niet verwonderlijk dat op negen dagen van de afsluitdatum voor de inschrijvingen, donderdag 4 februari, er nog maar enkele plekken open zijn voor een schitterende uitgave van de Legend. 

 

Racspa