Racspa

 

 

Christian, Guillaume en Sébastien Glaude : over passie en liefde voor een regio!

Ze maken deel uit van de lokale rijders in Bastenaken en niet zonder reden! De familie Glaude, dat is bovenal het levende bewijs dat de filosofie van de Legend Boucles van Pierre Delettre wel degelijk een goede is. Voegen we daar aan toe dat Christian Glaude, de oudste, Burgemeester van Bertogne is, een buurgemeente van Bastenaken. Hij kent dus zonder meer de impact van een dergelijke wedstrijd op een regio…

Er is geen twijfel mogelijk, wat betreft gemotoriseerde sporten, is de Legend Boucles, een echt topevenement”, legt de Burgemeester uit. “Ik heb herinneringen tot in de jaren ’80 en moet toegeven dat ik blij ben dat ze hier terug zijn. De impact op de notoriteit van onze gemeenten is zeer belangrijk en ook de economische surplus is niet te onderschatten. We krijgen hier in Bertogne een haast eindeloze stroom aanvragen om gîtes te huren. De hotels in Bastenaken zitten zo goed als vol, waardoor de deelnemers en de fans nu richting de omgevende dorpen kijken, wat voor iedereen heel mooi meegenomen is. Ook de drankstandjes draaien tijdens het rallyweekend op volle toeren, wat ten goede komt aan de lokale verenigingen. Het is dus alleen maar goed nieuws.” 

In februari 2015, voor de eerste editie van de Legend Boucles in Bastenaken, was de uitdaging bijzonder groot, ook voor de deelnemende gemeenten. “Ik heb het over een project dat zijn vruchten afwerpt”, aldus nog Christian Glaude. “Er kwamen alles bijeen veel positieve en weinig negatieve commentaren. Dat pleit in het voordeel van de organisatie van Pierre Delettre, zeker als we kijken hoe proper alles erbij lag na afloop. In de Ardennen kijken we naar de leefomgeving. De mensen van de organisatie volgden de regels van de kunst en dat leidde tot een positieve feedback.”

Christian Glaude ruilt daarnaast zijn driekleurige gordel voor een race-overall. De olie stroomt dan ook door de aderen in zijn familie. “Er is voor zover ik me kan herinneren, altijd wel iemand met die sport bezig geweest. In de garage stond altijd een motorfiets, een auto of een quad!” Nog voor de komst van de Legend Boucles naar zijn regio, stond Glaude al aan de start… “De eerste maal dat was tijdens de Legend Boucles de Spa in 2006”, weet Christian zich te herinenren. “Met mijn zoon Sébastien. We lapten onze 25-jaar oude Volvo op en het avontuur was gestart.” 

Opvallend is de trouw van vader en zoon Glaude aan het Zweedse merk. Voor de editie 2016 zien we een Volvo 144 en 142, uit de jaren ’70 die uitkomen in de categorie ‘Legend’… “Eigenlijk, toen ik 18 was, leerde ik met een Volvo 144 van mijn vader rijden”, duikt de burgemeester terug in de tijd. “Ik heb er heel wat avonturen mee beleefd en dat soms zonder medeweten van mijn ouders. Het zijn goede wagens en ik stel vast dat mijn zoon Guillaume in de Legend vorig jaar net buiten de top 20 eindigde. Ik reed naar een plek in de top 40. We doen enkel mee om ons te amuseren, al is de chrono niet onbelangrijk. Rijden op wegen die we kennen, maakt ons trots! Heel wat mensen uit de regio moedigen ons ook aan en dat doet een mens plezier!”

Zaterdag 20 en zondag 21 februari is de familie Glaude weer van de partij in de Legend Boucles, met Christian en zijn dochter Anne in de Volvo 144 GL en zoon Guillaume met diens echtgenote Alisson Henrot in de Volvo 142 GL. De tweede zoon, Sébastien doet het met Laurent Copine in een Volvo 144 S Er gaat hard gereden worden in de regularity…    

 

Racspa