Racspa

 

 In 1953 zag de proef het levenslicht onder de naam Routes Blanches met start op de Waterloose Steenweg in Brussel. In 1966, onder de impuls van Alphonse Delettre, die de nieuwe grote man van het evenement was geworden, verhuisde de proef naar Spa, stad van het casino en de thermen. Het was meteen ook de geboorte van de Boucles de Spa.

40 jaar later startte Pierre, die in 1987 de fakkel overnam, met de Legend Boucles de Spa. 10 jaar na de eerste editie in 2006, viert de regelmatigheidsproef voor historische rallywagens zijn tiende verjaardag of de 57ste editie ooit van wat startte als de Routes Blanches.  En voor deze jubileumeditie heeft Pierre Delettre voor de vele trouwe deelnemers heel wat verrassingen in petto. De eerste onthullen we vandaag, vrijdag, met de verhuis van Spa naar Bastogne. De naam van de rally wordt dan ook Legend Boucles.

“Er zijn meerdere redenen voor deze enorme ingreep in onze rally”, legt de organisator van de Legend Boucles uit. “Al geruime tijd kregen we minder en minder plaats in de stad van de thermen en we werden er gewoon ook minder goed ontvangen. We hebben naar oplossingen gezocht, maar we kwamen stilaan aan het einde van de mogelijke uitwegen, dus hebben we knopen doorgehakt… Ik denk niet dat Patrick Snijers en het publiek het ons gaan kwalijk nemen dat we Creppe niet meer voor een 60ste maal aandoen.”

Rendez-vous op 21 februari op de Place McAuliffe

Pierre Delettre en de hele RAC Spa gingen op zoek naar een nieuwe uitdaging, op een onontgonnen terrein dat ze vorig jaar voor het eerst aandeden: de regio rond Bastogne.

We zijn daar fantastisch ontvangen”, herinnert Pierre zich. “We hadden er twee gloednieuwe RT’s, die, én door de rijders én door het talrijk opgekomen publiek gesmaakt werden. Meteen na de eerste passage in de streek al waren er gesprekken om de samenwerking intenser te maken. de Burgemeester van Bastogne, Benoît Lutgen, de Schepen van sport, Philippe Collignon, en alle verantwoordelijken van de gemeente ontvingen ons met open armen. Ik voelde me voor het eerst sinds geruime tijd welkom! Ik ben een man van uitdagingen, ik heb nieuwe projecten nodig… Deze verhuis gaat onze rally een nieuwe boost geven. Maar ook de deelnemers die nog amper een roadbook nodig hadden, zullen opnieuw extra gemotiveerd worden.”

Bastogne is uiteraard bekend als stad van het Winteroffensief in december 1944, maar de stad telt ook 300 winkels die allemaal open zijn op zondag. Bovendien vinden liefhebbers van de prachtige Ardennen er hun ding en zal ook de gastronomie meer dan gesmaakt worden.

Ook sportief staat de stad meer dan eens op de kalender. De bekendste sportieve afspraak is zonder meer de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik, maar ook de 20 km van Bastogne, de European Quad Trophy, de Nuts Night Run of de Circuit des Ardennes dragen bij tot de sportieve bekendheid van de stad en de streek.

“2014 was een bijzonder jaar, want we kregen voor het eerst in 30 jaar weer het bezoek van één van de grootste automobielwedstrijden van ons land, de befaamde Boucles”, weet Burgemeester Benoît Lutgen. “We zijn trots en blij met die samenwerking en we zijn er van overtuigd dat de Boucles in Bastogne ook weer het succes zullen kennen dat ze eerder elders hadden.”

Kruis dus al maar aan in uw agenda: de editie 2015 van de Legend Boucles heeft plaats op 21 februari met start op de Place McAuliffe, met een grote tent naast de bekende Sherman tank, het symbool van de stad.

Een nieuwe woudetappe, genaamd Mandarine

Een tweede grote nieuwigheid is uiteraard het parcours, want goed 60 à 70% van de proeven zal nieuw zijn. Bovendien is er een volledig nieuwe woudetappe in de rally opgenomen.

We gaan zeker enkele bekende proeven houden, om de overgang niet te bruusk te maken”, aldus nog Pierre Delettre. “Maar er staan heel wat nieuwigheden op het programma. De meest spectaculaire is de nieuwe woudetappe, op onverhard, een proef die we ’s nachts zullen rijden. De geheime proef doet me denken aan Kielder Forest in Schotland uit de goede oude tijd van de RAC. De lange proef op privéterrein doopten we ‘Mandarine’ en ze vervangt natuurlijk de ‘Clémentine’, die iedereen ondertussen wel kende. Voor het overige bewaren we de verrassingen voor later.”

Sportief verandert er niets met de categorieën Classic (60 km/u) en Legend (80 km/u), naast de mogelijkheid om met meer recente wagens deel te nemen in de categorie Demo. De inschrijvingen gaan open op 1 november via de site www.racspa.be.

Rendez-vous op 21 februari 2015 voor de Legend Boucles in Bastogne. En zelfs vroeger voor een officiële presentatie in het Bastogne War Museum.

 

Racspa