Racspa

 

 “De grootste verandering sinds de geboorte van de Legend”

 

Jean, op twee weken van het evenement, en zonder details vrij te geven, wat kan je onthullen over de editie 2014?

 

“Er zal een mooie mix zijn tussen traditie en nieuwigheden. 58% van het parcours is verschillend in vergelijking met de editie 2013, met drie nieuwe RT’s. Het is de grootste en meest ingrijpende verandering sinds de creatie van de Legend. In het totaal staan er 18 proeven op het menu voor de deelnemers in Legend of een totaal van 166,14 km aan een gemiddelde van 80 km/u. Het wordt stevig. Voor de Classic, komen we op 146 km voor 15 RT’s, terwijl de mensen in de Demo iets minder dan 100 kilometer rijden, voor 10 proeven.”

 

Uiteraard is er ook de terugkeer naar Bastogne, 30 jaar na datum.

 

“Ja, we zijn daar zeer gelukkig mee, omdat de regio ons sowieso met open armen ontvangt. Ik heb twee mooie en lange proeven uitgezet, de ene snel, de andere eerder technisch, met amper vier huizen op de afstand van de proef. We gaan ook tweemaal over een degelijk stuk onverhard. Hier kan, bij winterweer, ook veel sneeuw liggen. Ik herinner me dat in 1984 de rijders de afsluitingen als leidraad voor de wegen moesten gebruiken. De winter is hier nog steviger dan in Spa. De toeschouwers hebben een goed zicht over de proeven, en ze kunnen makkelijk van de ene naar de andere proef. Een andere optie is één proef uitkijken, dan naar Bastogne gaan voor de regroep. Om de deelnemers gerust te stellen, de verbinding is 44 kilometer over autostrade, minder dan naar Saive dus.”

 

Is er nog een show RT voor Tv?

“Ja, maar niet meer op het domein van Bilstain. Dat parcours werd zo snel zo slecht dat het geen ondergrond was voor historische wagens. We hebben een nieuw parcours gevonden, waar ’s namiddags een RT plaats vindt die live op Tv gaat. Dat op lokale zenders, maar evenzeer op de internationale zender Motors TV. De wagens hebben een AMB zender, zoals op circuit, waardoor we live de timing hebben. Zo kunnen de presentatoren volgen en kunnen we makkelijk de ronden van eenieder tellen. Het publiek zal massaal aanwezig zijn, zich makkelijk kunnen parkeren en bijna heel het parcours zien.”

 

Hoe ontvangen de lokale besturen de Legend Boucles de Spa?

 

“Heel goed, één burgemeester heeft me zelfs gevraagd een proef langer te maken en hij heeft daarvoor een deel van een weg opnieuw laten aanleggen. Voor Bastogne, wilde men dat we weer Bourcy zouden aandoen, zoals vroeger. Jammer genoeg, heeft de veiligheid dat verhinderd. We moesten langs een school met snelheidsremmers, terwijl ook het publiek in een dorp moeilijk te controleren is.”

 

Sommige toeschouwers zeggen dat de RT’s te dicht op elkaar liggen, wat maakt dat ze niet alles kunnen doen. Uw visie?

 

“Dat is inderdaad gedaan om geen concentraties van massa’s te hebben en dat op één RT. De beheersing van het publiek is onze grootste zorg. Het is niet hetzelfde als een lokaal evenement organiseren.”

 

Staat de Clémentine nog op het menu ?

 

“Dat moet je aan Pierre Delettre vragen. Ik moet het geheim bewaren (lacht). De wedstrijd heeft zo zijn tradities, zowel voor ons als het publiek. We vechten er ieder jaar voor om de proef te houden!”

 

 

Racspa