Racspa

 

 Tweede dag van het Racing Festival in Spa een verrassing… regen bij de start van een race op het legendarische Spa-Francorchamps. Met een blauwe hemel aan de horizon werd het dus gokken voor de teams tussen profielloze banden en regenschoeisel. Onder meer de Belgen Ward Sluys en Steve Vanbellingen in de JR Motorsport BMW M3 Silhouette, kozen de juiste optie en sloten de race in de Divisie GT winnend af. De algemene zege ging voor het eerst naar Peter Hoevenaars in de Racingteam Venray Viper SRT10 GT3.  

De verwarring was compleet bij de teams, want ondanks een vlekkeloos weerbericht, gingen de hemelsluizen net voor de start van de tweede race van de Supercar Challenge powered by Dunlop toch open. In de Divisie Super GT wisselden een aantal teams niet volgens de juiste procedure in extremis hun regenbanden voor slicks, met tijdstraffen tot gevolg. De zege ging uiteindelijk naar Peter Hoevenaars, een première voor de jonge Nederlander in 2013. Hij haalde het voor Sebastiaan Bleekemolen in de Lammertink Porsche 911 RSR en de uitgesproken favoriet voor de titel, Glynn Geddie in de United Autosport McLaren MP4-12c.  

In de Divisie GT was de zege voor Steve Vanbellingen en Ward Sluys, aan het stuur van de BMW M3 Silhouette van JR Motorsport. Met een tweede en eerste plek dit weekend, werd een behoorlijke stap gezet in de richting van de titel, maar helemaal zeker is het duo nog niet. “Laat we zeggen dat ik nogal een aanhanger ben van het spreekwoord van het vel en de beer. Ik zal me pas uitspreken over de titel als die ook zeker binnen is”, aldus de Leuvenaar die in 2007 nog de Belgische toerwagentitel won. 

In de Divisie GTB en Supersport daarentegen zagen de Belgen hun leidersplaats in het kampioenschap sterk onder druk komen te staan. In GTB was ook de tweede race in Spa een zaak voor Charlie Frijns en René Wijnen in de Lammertink Porsche 997 Cup, waarmee ze heel sterk inlopen op de Belgen Marc Neyens en Patrick Lamster die niet verder dan een zesde plek kwamen. Assen wordt een thriller van formaat voor de beide Limburgers.  

In Divisie Supersport was de zege, net als in de Divisie GT, voor JR Motorsport met de BMW 132 GTR van Bas Schouten en Mark van der Aa. Met de vierde plek van de broertjes Monster (Seat) en de zuur verdiende tiende plaats van Luc de Cock (Lotus), krijgen we een schitterende finale in Assen, tussen drie van de tenoren van het kampioenschap. In Spa was de beste Belgische vertegenwoordiger Jimmy Adriaenssens met een prachtige derde plaats in zijn Spork Racing Seat Leon Supercopa, meteen ook goed voor de overwinning in de Divisie van de Spaanse bolides.  

“Ik ben super gelukkig, want dit was geen makkelijke race”, aldus de altijd lachende Antwerpenaar. Ik ga met goede moed naar Assen en wil daar het kampioenschap in schoonheid afsluiten.” 

Zesde in de Divisie Supersport waren Jonas de Kimpe en Vincent van Paemel, een prestatie die hen de bronzen medaille in de Divisie Seat Leon opleverde. “Voor ons is dat resultaat een geweldige opsteker, met dank aan ons nieuwe team!”  

In de Divisie Supersport zagen we verder Philippe Bonneel (JR Motorsport BMW) op acht en Wim De Graef/Chris Voet op twaalf. De zege in de Divisie Sport ging tot slot naar Aart Bosman in zijn Lotus. 

Belgen vaste klant op het podium bij de Superlights

De Superlight-klasse van de Supercar Challenge, die voor de gelegenheid het circuit deelde met de deelnemers aan de Speed Euro Series en de FUNYO, werkten tijdens het Racing Festival beide wedstrijden af op zondag. Het wordt stilaan een goede gewoonte om de zwart-geel-rode kleuren op het podium te zien bij de Superlights. 

Tijdens de eerste wedstrijd konden de Belgen zelfs een zege vieren, aangezien Jürgen van Hover en David Houthoofd (Norma M20F) de beste waren in de CN-klasse. Filip Declercq werd met zijn nieuwe teamgenoot Philip Daniels bovendien derde in diezelfde klasse. Laatstgenoemden deden die prestatie nog eens over in het tweede treffen, maar jammer genoeg bereikten van Hover en Houthoofd het einde niet.

“Er is iets misgelopen met de versnellingsbak, uiteraard zeer jammer na de zege van gisteren, maar we willen het seizoen in schoonheid afsluiten in Assen”, reageerde de sympathieke West-Vlaming na de race. Henk Thuis en Martin Short verdeelden de zeges bij de Superlights.

 

Racspa