Racspa

 

 Gratis toegang en 18 races tijdens Spa Euro Race

 

BRCC, GT Français, F4, Mitjet, FR2.0, Supercar, het recept van een Supermeeting

 

Met 18 wedstrijden op het programma, meer dan 200 wagens en 250 rijders, kondigt de editie 2013 van de Spa Euro Race zich schitterend aan, te meer dat we wel eens echt zomerweer zouden kunnen krijgen boven de omloop van Francorchamps komend weekend.

 

De grootste nieuwigheid is uiteraard dat de beide nationale kampioenschappen het evenement voor het eerst in jaren zullen aandoen. Naar het beeld van de avondraces van de Belcar destijds, rijden de dames en de heren van de uithouding zaterdagavond en de snelle sprinters doen het op zondagmiddag vanaf 11u30. Liefhebbers van Belgische autosport kunnen zich overigens verheugen op een totaal gratis weekend, de poorten staan immers voor iedereen, mannen en vrouwen, wagenwijd open. Bouvy, Longin, Kumpen, Van Hooydonk, Verbergt, Mondron, Schmetz… zien we achter het stuur van de diverse Porsche, Aston Martin, Audi R8 (met een wagen voor WRT met onder meer Yves Weerts, de mede-eigenaar van het team achter het stuur, samen met nog één of twee aan te duiden rijders), Dodge Viper, Ferrari en Ginetta.

 

Er komen ook heel wat Belgen uit in de Supercar Challenge, heel trouwe gasten van de Spa Euro Race overigens. Wat betreft show en spektakel, biedt dit kampioenschap met Nederlanders, Belgen en enkele Britten, Duitsers of andere Europese gasten het bovenste van de plank. Opgelet ook de dubbele kampioenen uit de Blancpain Endurance Series, Louis Machiels en Niek Hommerson verschijnen in een Ferrari 458 GT3 aan de start.

 

Verder is het uitkijken naar de Franse Formula 4 of Formula Academy. Deze sympathieke competitie met de kleine Formule Renault 1.6 is meteen ook het kampioenschap waar onze bijna 17-jarige landgenoot Neal Van Vaerenbergh aan de start verschijnt. Hij is de jongste telg van het RACB National Team en één week na Stoffel Vandoorne, voor wie hij overigens kwam supporteren, zal de man uit Keerbergen zeker trachten in Spa even goed te doen als Vandoorne.

 

De krachtigere Renault-bolides, met een 2-litermotor, die komen uit in de FR 2.0 Alps, met naast de regionale rijders ook heel wat jong geweld uit de Eurocup, zoals de Fransen Matthieu Vaxivière en Williams Vermont en de jonge Nederlander Nyck De Vries, die nu al met McLaren samenwerkt. Zevens teams van de Eurocup hebben hun vrachtwagens in de paddock gelaten en blijven dus nog een weekend langer in onze Ardennen.

 

De twee laatste nieuwigheden betreffen de Franse GT Tour en de eveneens Franse Mitjet Supertourisme 2 liter.

 

Één van de hoofdbrokken is het Franse GT-kampioenschap, waarin we goed 30 GT3’s terugvinden, goed voor zeven merken: McLaren, Ferrari, Porsche, Audi, BMW, Nissan en Aston Martin. We vinden er ook twee ex-F1-rijders, met name Olivier Panis en Jacques Villeneuve (in een Ferrari 458 GT3 Italia), sterke GT-rijders zoals Anthony Beltoise (in de McLaren van Sébastien Loeb Racing) en hele bekende Franse sterren zoals Fabien Barthez en David Hallyday, die uiteraard al eerder op onze nationale omloop reden.

 

De Mitjet Supertourisme, dat zijn eigenlijk enorme Legend Car met een buizenchassis en de look van wereldvermaarde bolides. Ze worden aangedreven door een krachtbron van 2 liter met 16 kleppen, goed voor 235 paarden. Ze rijden voor de allereerste maal in ons land en bovendien is deze formule helemaal niet duur. Misschien kan dit bepaalde Belgische promotoren wel op een idee brengen… In deze serie zien we misschien wel hier en daar een verrassing!

 

Met een dergelijke affiche en heel wat grote namen, schitterende wagens en spectaculaire races, is er geen enkele reden waarom u niet naar de Spa Euro Race zou komen. Nu nog hopen dat ook de zon van de partij is.

 

   

 

 

 

Racspa