Racspa

 

 60.000 toeschouwers bezochten de World Series by Renault

 

De weergaloze revanche van Stoffel Vandoorne

 

Na de mist, die de rijders gisteren een tijdlang aan de kant hield, werd de derde en laatste dag van de World Series by Renault betwist in prachtige omstandigheden (ook al was het nog steeds niet erg warm). Een fantastisch sportief en familiaal evenement, waarvan het succes de laatste jaren overduidelijk is geworden, met dit weekend niet minder dan 60.000 toeschouwers op het circuit van Francorchamps.

 

En de tienduizenden fans aanwezig op zondag verveelden zich zonder twijfel geen seconde. Naast de indrukwekkende demonstraties van de Red Bull-Renault F1 van de Zwitser Sébastien Buemi, de stuntmannen van de Renault Show en de R5 Maxi van de niet te verslijten rallyman Jean Ragnotti, was het talrijk opgekomen publiek getuige van de tweede seizoenszege in de Formula Renault 3.5 van Stoffel Vandoorne, onze hoop voor de Formule 1.


Vijf jaar na Bertrand Baguette en drie jaar na zijn twee zeges in de Formula Renault 4, mocht het speerpunt van het RACB National Team plaatsnemen op de hoogste podiumtrede van de topklasse van de World Series: de FR3.5.
Onze landgenoot, derde na de kwalificatie, na een droomstart en ging op dat elan verder in de eerste ronde, om meteen de leiding over te nemen in les Combes. Hij gaf die positie niet meer af tot aan de meet, waarmee Vandoorne meteen de nachtmerrie van gisteren, een ontgoochelende dertiende plaats, achter zich kon laten. In minder dan vierentwintig uur zag Stoffel zich gepromoveerd van zero tot hero.
“Ik besliste om alles op mijn start te zetten”, gaf hij mee aan de voet van het podium, waar hij volop werd toegejuicht. “En alles verliep vervolgens ideaal. Eerst ging ik aan La Source voorbij aan poleman Magnussen, om daarna te profiteren van de slipstream van Nico Muller, om hem in les Combes voorbij te gaan.”

 

 

Jammer genoeg voor hem zorgde de tussenkomst van de safety car, door de crash van vier gestrande wagens in de Raidillon (Foresti, Move, Pic et Negrao), ervoor dat hij zijn kleine voorsprong meteen uit handen moest  geven. “Maar mijn herstart was uitstekend.” Vandoorne en het Fortec-team sprongen ook perfect om met de verplichte ‘pitstop’: “Ik wist dat het verschil met Kevin klein zou zijn, aangezien hij twee ronden voor mij banden nieuwe banden had laten monteren. Ik zag zijn wagen groter en groter worden in mijn spiegels, maar slaagde erin voorop te blijven.”
De zege was binnen. Na Magnussen op zaterdag, werd Vandoorne de tweede rijder die tweemaal mocht zegenvieren dit seizoen, na zijn succes in Monza. Daarachter snoepte Will Stevens de tweede plek af van Magnussen, die hem op een ongeoorloofde manier in het gras dwong in de beklimming naar les Combes. Die drie heren vonden we even later dan ook terug op het podium. “Het geeft echt een buitengewoon gevoel om hier in Francorchamps te winnen, voor mijn thuispubliek, mijn vrienden. Ik ben uiterst gelukkig. Natuurlijk realiseer ik in het kampioenschap geen perfecte zaak na mijn nulscore van gisteren. Maar laat mij nu maar genieten. Ik heb misschien een veldslag verloren, maar zeker niet de oorlog. Ik sta nog steeds tweede in de tussenstand. Ik tel dan wel 29 punten achterstand op Magnussen, maar ik zal niet altijd door pech getroffen worden.”

 

Ook de drie overige wedstrijden op het programma waren erg levendig. In de Eurocup Formula Renault 2.0 werd eerst de rode vlag gezwaaid na een crash in de Raidillon in de tweede ronde, en nadien werd de wedstrijd nog eens geneutraliseerd na een nieuw incident in diezelfde bocht (maar nog steeds zonder erg). De overwinning kwam toe aan Luca Ghiotto.

Benjamin Bailly, gekwalificeerd als 33ste, kwam tweemaal goed uit de startblokken, maar geraakte toch niet verder dan de 24ste plaats aan het stuur van een bolide die allesbehalve aan zijn verwachtingen voldeed.

Na het succes van Mirko Bortolotti, sloot de Eurocup Clio de dag opnieuw in schoonheid af, met een nieuw duel tussen de Fransen Milan en Trémoulet, die in elkaars kielzog over de eindmeet kwamen. De Belgen kenden opnieuw geen geluk in een peloton dat door diverse incidenten werd gedecimeerd. Sami Luka kreeg een tik in de Raidillon, maar werd toch nog zestiende, terwijl Stéphane Lémeret, op dat moment in gevecht om de zevende positie, van de baan werd gekegeld in de laatste doortocht in les Combes.

Prachtige bolides en brullende motoren zorgden voor een glimlach op de lippen van het publiek, dat zonder meer gelukkig huiswaarts keerde, met straffe verhalen over de onvergetelijke overwinning van onze rode duivel Stoffel, die al een afspraak maakte voor volgend jaar. “Ik hoop hier volgend seizoen opnieuw aan te treden”, liet hij zich ontglippen op het podium. Bedoelde hij daarmee de World Series of de F1? Die vraag blijft open…

 

 

 

Racspa