Racspa

 

 Veel volk op de eerste dag van de World Series

 

Kevin Magnussen heerst, Belgen kennen pech

 

 

Met een vertraging van goed tweeëneenhalf uur, door de mist, begon de tweede dag van de World Series by Renault in Spa. Het vervolg van de dag was zonnig, met vooral heel wat volk in de tribune.  

 

De eerste race van de dag was de zaterdagse manche van de Eurocup Formula Renault 2.0. Hier zagen we een schitterend duel tussen de Britten, Oliver Rowland die in de derde ronde naar de kop reed en poleman Jake Dennis. Die laatste viel naar het einde van de race wel terug en moest het zilver en brons laten aan de Fransman Pierre Gasly (2de) en de Colombiaan Oscar Tunjo (3de). Benjamin Bailly startte als achtste, reed meteen naar de zevende plaats, maar raakte betrokken in een aanrijding met de Italiaan van KTR, Ignazio D’Agosto, aan de Combes. Het weekend start dus slecht voor de Luikenaar…

 

De demonstratie van de Red Bull-Renault F1 RB7 van Sébastien Buemi, waar het publiek naar uitkeek, was schitterend, met twee snelle ronden en twee reeksen van donuts. Vervolgens was het aan de Formula Renault 3.5, die sneller zijn dan de GP2, en even vlug in Spa als de top van de 6 Hours WEC.  

 

De proef werd volledig gedomineerd door de jonge poleman Kevin Magnussen. In het bijzijn van zijn vader Jan, één van de drie aanwezige ex-F1-rijders (naast de Fransen Olivier Panis en Jacques Laffite), verstevigde de Deen zijn leiding in het kampioenschap aanzienlijk. Hij is ook de eerste die dit seizoen twee wedstrijden op zijn naam weet te schrijven. De rijder van Dams moest op het einde wel rekening houden met een remonte van de Portugees Antonio Felix Da Costa, die gebruik kon maken van de safety car om weer aansluiting te vinden. De oorzaak van de onderbreking was een behoorlijke crash in de staart van het peloton tussen Yann Cunha en de winnaar van Monaco, Nico Muller. Gelukkig bleef alles tot stoffelijke schade beperkt. Net voor het einde kon de Nederlander Nigel Melker, gestart als tiende, de Fransman Arthur Pic (broer van de F1-rijder) verrassen en naar de derde stek op het podium rijden.

 

En Stoffel Vandoorne? Onze West-Vlaming kende een zwarte dag. Hij was één van de favorieten voor zijn thuisrace, maar de regerende kampioen in de Eurocup FR2.0 kende meteen tijdens de kwalificaties al een slecht moment. “De sessie werd meteen met twintig minuten ingekort”, vertelde hij ontgoocheld. “Ik reed met mijn eerste set naar een vierde tijd, maar kende pech met mijn tweede set als gevolg van een hoop gele vlaggen. In mijn laatste snelle ronde was ik op weg naar een derde startplaats, maar opnieuw moest ik van het gas omdat er een kerel van de baan was gegaan.”

 

Op naar een 13de plaats

 

Eens de zaken tegenvallen… blijven ze vaak tegenvallen. Bij de start won Vandoorne nog drie plekken, door een schuiver voor hem, “maar jammer genoeg zag mijn teamgenoot me niet en duwde hij me het gras in. Ik had vuile banden en miste mijn rempunt aan de Source.” Na de eerste doorkomst was hij drieëntwintigste en nog was het niet gedaan. Zijn wagen sloeg even in veiligheid en meer dan een remonte naar zijn initiële startplaats zat er niet meer in. “Ik scoor geen punten en Kevin Magnussen behaalt het maximum. Dat is niet het scenario dat ik op voorhand bedacht had. Ik moet deze kl…dag nu zo snel mogelijk vergeten en me op morgen concentreren. Morgen wil ik op het podium staan!” Hopelijk is de pechduivel dan niet meer te gast in het team van onze landgenoot!

 

Het programma ging vervolgens verder, met een zege voor de Nederlander Mike Verschuur in de Mégane Trophy en het succes voor de Fransman Milan in de Eurocup Clio, na een mooi duel met zijn landgenoot Trémoulet. De Clio’s deden hun naam alle eer aan en bezorgden het publiek een spectaculaire race, die voor heel wat rijders naast de piste eindige.

De Belgen waren ook hier ongelukkig, met Sami Luka die als negende gestart was, maar op het ogenblik dat hij al vierde was, rond werd geduwd. Stéphane Lémeret startte als zesde, maar door fysieke problemen kwam hij uiteindelijk niet verder dan een 11de stek.

 

Morgen is er echter weer een dag en laten we hopen dat onze landgenoten dan meer succes kennen tijdens de World Series by Renault op Spa! 

 

Racspa