Racspa

 

 Het woord aan Pierre Delettre:

 

“Ook het publiek draagt zijn steentje bij”

 

“We zijn terug. Na maanden van twijfel en veel werk om alle gaten te dichten, zowel de gaten in de straten van de Ardennen als in onze geldbeugel, zijn we weer klaar voor een nieuwe editie van de Legend. Sommige weten het beter dan andere, ik heb echt op het punt gestaan om alles te vergeten en er mee te kappen.

 

We kunnen ons echter niet meer veroorloven om een editie zoals vorig jaar te herhalen. We hebben dus op alle geledingen de zaken in vraag gesteld en besloten om de rijders en de toeschouwers te laten bijdragen aan deze editie. We doen dat niet van harte en zeker niet om rijk van te worden. We ondergaan de crisis net als iedereen en we merkten de voorbije maanden dat onze partners heel moeilijk te overtuigen waren om hun inspanningen te herhalen. Vrijwilligers worden dan weer heel zeldzaamZelfs als het een regelmatigheidsproef is, dan is en blijft het een proef die aan alle moderne eisen dient te voldoen maar dan met oude rallywagens. Een jammere zaak is dat we vandaag genoodzaakt zijn om tegen een soort rallyhooliganisme te strijden. Gezien wij veiligheid hoog in het vaandel dragen, maar ook de gezondheid van de RAC Spa niet in het gevaar willen brengen, vragen wij dus een bijdrage aan twee van onze belangrijkste partners: publiek en deelnemers. De inschrijving is duurder geworden, wat voor ons betekende dat we zo'n 20% deelnemers konden verliezen. Toch hebben we ons streefdoel van 120 wagens in de Legend en 150 in de Classic bereikt.

 

Anderzijds hebben we ook goed nieuws. De kwaliteit van ons deelnemersveld is er nog steeds, met met uiteraard de beste Belgen en ook heel wat snelle buitenlanders, waaronder de vicewereldkampioen van 2012, de Fin Mikko Hirvonen, die in het WRC uiteraard voor rekening van Citroën Racing rijdt. Hij komt zijn teambaas, Yves Matton ondersteunen! We vergeten natuurlijk niet de geheimzinnige rijder, waarvan ik zelfs de identiteit niet ken! Ik heb het volste vertrouwen in Olivier de Wilde… net als in Jean Caro, die terug is gekomen om het parcours van een echte Boucles de Spa uit te tekenen, lang en hard, maar mooi. Opgepast: toeristen dienen zich te onthouden.

 

 

Ik verheug me ook op de variëteit van het plateau. We hebben opnieuw een Lancia 037, een Lancia Stratos, en een Audi Quattro aan de start, iets wat me doet denken aan de gouden jaren, de jaren van mijn vader. Het is goed dat we wat verandering krijgen, want dat is in onze branche niet makkelijk.

 

Ik reken ook meer dan ooit op de toeschouwers, op hun burgerzin, hun discipline, hun zin voor verantwoordelijkheid. We vragen voor het eerst een kleine bijdrage aan het publiek, een ingangsrecht van 5 euro, om ons te helpen de 45 professionele stewards te betalen, die nodig zijn op de mooiste KP van ons land, de Clémentine. Idem voor de grote nieuwigheid, de show-RT show van Bilstain, die overigens live op TV gaat, dankzij Motors TV. Ik hoop dat we ook niet te veel anonieme helden op fora negatief gaan inspireren, want wij werken keihard om deze 55ste editie in goede banen te leiden. Ik nodig daarom iedereen uit, die graag met kritiek gooit, om eens een week stage te komen lopen bij ons. Kijken hoe je onze problemen aanpakt. Dat zou meer dan één ontmoedigen! Ik ben en blijf een fiere Ardenner en een Delettre! Een fijne rally voor iedereen en wees voorzichtig!”

 

 

 

Racspa