Racspa

Heel veel sfeer op een prachtige nazomerdag!

Na twee seizoenen afwezigheid knoopte het Racing Festival terug met de traditie aan en dat uiteraard op het Circuit van Spa-Francorchamps. Het publiek genoot zondag van veel spektakel en dat bovendien onder een heerlijke nazomerzon. De Royal Automobile Club de Spa zag dat het goed was.

Na de eerste race op zaterdag waren het de deelnemers van de Radical Challenge die op zondagochtend weer als eerste de baan op mochten. Michael Clark ging op zijn elan van zaterdag door en won beide races, de eerste over 25 minuten, de tweede over 45 minuten. De laatste race werd deels onder safety car verreden, na de spectaculaire crash van Jacek Zielonka op de Raidillon in de eerste ronde. André Bruckmann, die tijdens de kwalificatie de snelste was, had mechanische problemen tijdens de eerste ronde van race 2 en nam niet aan race 3 deel.

De eerste race van de Supercar Challenge was een zeer bewogen wedstrijd, met drie safetycar-interventies. Max Aschoff startte in zijn Ginetta Nissan G58 vanaf de polepositie en reed in de aanvangsfase aan de leiding, maar een crash op het rechte stuk van Kemmel maakte een vroegtijdig einde aan zijn aspiraties. Thomas Piessens en Tim Verbergt wonnen in hun Deldiche Racing Norma M20FC vervolgens de race, voor de BMW M6 GT3 van Dirk en Bas Schouten en de BMW M6 GT3 van Nicky Catsburg en Bart Arendsen. Die laatste kon profiteren van een tijdstraf van 20 seconden die Bob Herber voor een niet-conforme pitstop kreeg.

De tweede race van de Supercar Challenge verliep rustiger, ook al verscheen de safetycar in de eerste ronde, nadat de Peugeot RCZ Cup van Chris Voet in de grindbak belandde. Door de uiteenlopende pitstopstrategieën werd de hiërarchie tijdens de race flink door elkaar geschud en het was Max Aschoff die in zijn Ginetta Nissan G58 LMP3 zegevierde. Dirk en Bas Schouten eindigden als tweede in hun BMW M6 GT3. Thomas Piessens en Tim Verbergt, die de eerste race wonnen, tikten als derde aan, voldoende voor een zege in de CN-klasse, voor Tom Boonen, die eindelijk van mechanische problemen gespaard bleef! Beide crews reden uiteraard in de kleuren van Deldiche Racing.

In de Ferrari Club Racing Series was de strijd tijdens de tweede race zeer aantrekkelijk en het was de Duitser Eckhard Breitmeier die aan het langste eind trok, na een prachtig duel met Thomas Löfflad. Een kleine schuiver op een oliespoor besliste de strijd, die als driestrijd begonnen was, met naast de twee protagonisten ook Josef Schumacher. Laatstgenoemde kreeg een tijdstraf van vijf seconden wegens meervoudige overtredingen… inzake de tracklimits. De Zweed Hans Hjelm reed zo naar de derde plaats. Hjelm had minder geluk bij de start van de derde race, want zijn wedstrijd eindigde bij La Source na een spin en een contact met de muur! De drie sterkste rijders van het weekend, Eckhard Breitmeier, Josef Schumacher en Thomas Löfflad leverden vervolgens een geweldige strijd tijdens de laatste 25 minuten van de race. Die strijd draaide in het voordeel van Breitmeier uit, die voor de tweede keer won. Achter hem raakten Schumacher en Löfflad elkaar in La Source, waarbij deze laatste van de baan ging. Löfflad kreeg een straf van 10 seconden voor het incident en nog eens 5 seconden voor het overschrijden van de tracklimits, maar hij eindigde toch nog op het podium achter zijn twee rivalen.

Het publiek keek ook erg naar de twee sprints van een half uur van de Ford Fiesta Sprint Cup en de Mazda MX-5 Cup uit. De strijd tussen de Japanse roadsters was ongelooflijk intens en de verschillen op de meet bedroegen niet meer dan een tienden of zelfs honderdsten van een seconde. Niels Langeveld won race 1 voor Andras Kiraly en Marcel Dekker. Dekker startte vanaf polepositie in Race 2, maar hij ging een paar maal te wijd en het was Andras Kiraly die won voor Daan Pijl en Niels Langeveld. Dick van Elk, de organisator van al deze mooie wedstrijden, ging 's morgens van de baan en moest even naar het ziekenhuis voor een check-up!

In de Fiesta Sprint Cup haalden de Belgen het van de Nederlanders. De jonge Tomas De Backer startte de dag goed met een zege in de eerste race, voor kampioenschapsleider Nathan Vanspringel en ex-rallyman Polle Geusens. De Pool Nikodem Wierzbicki, die in de Nederlandse Cup racet was goed weg in de tweede race, maar ook hij moest zijn meerdere in de Belgen erkennen. De Backer won, voor Polle Geusens en Milan De Laet.

Het officiële startschot voor de Legend Boucles @ Bastogne 2022, voorzien voor het weekend van 4, 5 en 6 februari, werd gegeven tijdens een unieke regelmatigheidswedstrijd op het circuit, waar enkele concurrenten het tegen elkaar opnamen op het 'mooiste circuit ter wereld'. Guillaume Glaude en Raphaël Cop wonnen met hun Volvo 142 S de categorie 'Legend', terwijl Michel en Jean-François Cartiaux in hun prachtige Ford Escort MK1 het laken in de categorie 'Classic' naar zich toetrokken. Michael en Noah Bartholemy, de organisatoren van de Ostbelgien Classic tijdens het eerste weekend van december, wonnen de zilveren medaille in hun prachtige Porsche 911 T.

Het Race Festival 2021 zit erop... en vanaf morgen staat de Legend Boucles @ Bastogne van 2022 centraal voor de R.A.C. Spa. Wie had het over rusten?